Fysik
ohms lov
17. november 2004 af
Archjelly (Slettet)
Har siddet og bikset lidt med følgende opgave selv om den virker simpel...
Håber der er nogen der kan komme med en hjælpende hånd.
Tre konstantantråde A, B og C har henholdsvis modstandende 5,0 ohm, 10,0 ohm og 15,0 ohm. Polspændingen i kredsen er 6,0 V.
Hvor stor bliver strømstyrken i hver tråd når A forbindes i serie med en forgrening af B og C?
(det må se sådan her ud)
B
-A< >-
C
På forhånd tak for hjælpen
Asbjørn
Håber der er nogen der kan komme med en hjælpende hånd.
Tre konstantantråde A, B og C har henholdsvis modstandende 5,0 ohm, 10,0 ohm og 15,0 ohm. Polspændingen i kredsen er 6,0 V.
Hvor stor bliver strømstyrken i hver tråd når A forbindes i serie med en forgrening af B og C?
(det må se sådan her ud)
B
-A< >-
C
På forhånd tak for hjælpen
Asbjørn
Svar #1
17. november 2004 af Epsilon (Slettet)
Hej,
Hvis jeg har forstået opstillingen korrekt, så er det et spørgsmål om ligningsløsning. Modstande Ra, Rb, Rc, polspænding Up og strømstyrker Ia, Ib og Ic i de respektive 'grene'. Polspændingen over kredsen er
Up = Rb*Ib + Ra*Ia (1)
Up = Rc*Ic + Ra*Ia (2)
og strømstyrkerne er relateret ved
Ia = Ib+Ic (3)
det sidste er Kirchhoffs forgreningsregel brugt på knudepunktet i kredsen. Vi har nu
Up = Rb*Ib + Ra(Ib+Ic) (4)
Up = Rc*Ic + Ra(Ib+Ic) (5)
hvoraf
Ib = (Rc/Rb)*Ic (6)
Indsæt (6) i (4) og find strømstyrken Ic, hvorefter du kan finde Ib og Ia vha. (6) og (3). Det skulle løse opgaven, ville jeg umiddelbart mene.
//Singularity
Hvis jeg har forstået opstillingen korrekt, så er det et spørgsmål om ligningsløsning. Modstande Ra, Rb, Rc, polspænding Up og strømstyrker Ia, Ib og Ic i de respektive 'grene'. Polspændingen over kredsen er
Up = Rb*Ib + Ra*Ia (1)
Up = Rc*Ic + Ra*Ia (2)
og strømstyrkerne er relateret ved
Ia = Ib+Ic (3)
det sidste er Kirchhoffs forgreningsregel brugt på knudepunktet i kredsen. Vi har nu
Up = Rb*Ib + Ra(Ib+Ic) (4)
Up = Rc*Ic + Ra(Ib+Ic) (5)
hvoraf
Ib = (Rc/Rb)*Ic (6)
Indsæt (6) i (4) og find strømstyrken Ic, hvorefter du kan finde Ib og Ia vha. (6) og (3). Det skulle løse opgaven, ville jeg umiddelbart mene.
//Singularity
Svar #2
17. november 2004 af Archjelly (Slettet)
Det må sku kunne gøres simplere, men tak alligevel.
Håber der er nogen der har noget simplere for jeg er ikke helt med på:
"Polspændingen over kredsen er
Up = Rb*Ib + Ra*Ia (1)
Up = Rc*Ic + Ra*Ia (2)"
og
"Kirchhoffs forgreningsregel"
Asbjørn
Håber der er nogen der har noget simplere for jeg er ikke helt med på:
"Polspændingen over kredsen er
Up = Rb*Ib + Ra*Ia (1)
Up = Rc*Ic + Ra*Ia (2)"
og
"Kirchhoffs forgreningsregel"
Asbjørn
Skriv et svar til: ohms lov
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
