Matematik

Reducering af brøker

18. november 2004 af Peter87 (Slettet)
Hej, jeg har mangler lidt hjælp til 2 reducerings stykker.

I første tilfælde er x = 0

(x+1)² - (x-1)²
---------------
2x

Og i næste tilfælde er x=1

x² - 1
------
x - 1

Jeg ved at de bliver 5 og 2 (Lommeregner), men kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg skal reducerer dem i flere trin.

Med venlig hilsen
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2004 af fnug38 (Slettet)

Hvad mener du med at x=0 i den første opg???

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2004 af fnug38 (Slettet)

Hvis du sætter 0 på x´es plads kommer der jo til at stå nul i nævneren og så giver hele brøken 0!

Svar #3
18. november 2004 af Peter87 (Slettet)

Nåh ja :) Det kunne jeg have forklaret bedre. Jeg skal reducere brøken, så jeg kan benytte x=0 og x=1, altså reducere den så der ikke kommer til at stå 0 i nævneren.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#0: Du må ikke bruge lommeregneren som argument - det er ren matematik. Du skal reducere de givne udtryk.

I den første kan du bruge, at

(x+1)^2 = x^2 + 2x + 1

og

(x-1)^2 = x^2 - 2x + 1

så den første brøk reducerer til 2.

I den anden kan du bruge "produktet af to tals sum og de samme to tals differens" således

x^2 - 1 = (x+1)(x-1)

og reducere brøken herefter. Husk, at taleksempler ikke er tilstrækkelig argumentation - du skal reducere udtrykkene for ALLE værdier af x. Først derefter må du indsætte bestemte x-værdier.

//Singularity

Svar #5
20. november 2004 af Peter87 (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg kan nu sidde tilbage med en bitter smag i munden, over ikke selv at have gennemskuet dem. Det var jo ikke nogen større videnskab.

Med venlig hilsen
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2004 af madsbs (Slettet)

#2:
Bare lige en lille bemærkning:
Hvis nævnere er 0, giver hele brøken IKKE 0; man kan simpelthen bare ikke have en nævner, der er 0, da det giver "ingen løsning".

Svar #7
20. november 2004 af Peter87 (Slettet)

Nå ja. Så må man kunne reducere den på en anden måde?

Skriv et svar til: Reducering af brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.