Matematik

Stamfunktion og Integral

30. marts 2009 af lalalalalallllllll (Slettet)

Hej alle

Jeg har lidt problemer ved at løse integraler vha. substitution. - Jeg kan ganske enkelt ikke finde ud af metoden. - Derfor håbede jeg at et par behjælpelige sjæle lige kunne hjælpe mig med et par få opgaver, og meget gerne lige skrive et par ord ved hvert led om hvad der bliver gjort.

∫√(5x-3)dx  ,  t=5x-3

∫((3x)/(x2-2))dx  ,  t=x2-2

Jeg synes at metoden er meget dårligt beskrevet i den bog vi bruger i MAT, og så er man jo nødt til at gå andre veje for at få det lært...


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2009 af Isomorphician

Hints:

1)

dt/dx = 5 <=>

dt = 5dx <=>

(1/5)dt = dx

2)

dt/dx = 2x <=>

dt = 2xdx <=>

(3/2)dt = 3xdx


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det er fordi du glemmer at omskrive dx til korrekt dt. Du har t=5x-3 <=> dt=5dx <=> dx=(1/5)dt, så du får(1/5)*∫tdt=(1/5)*t2/2, og så indsætter du til sidst 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

∫√(5x-3)dx , t=5x-3

dt/dx =5 (=)

dt = 5dx (=)

1/5dt =dx (=)

1/5*∫√(t)dt (=)

1/5*(2/3*√t*t)

1/5*2/3*√(5x-3)*(5x-3)

∫((3x)/(x^2-2))dx , t=x^2-2

dt/dx = 2x (=)

dt =2x*dx (=)

1/2 dt = x*dx

3∫/2(1/(t)dt (=)

3/2*ln(x^2-2)


Svar #4
30. marts 2009 af lalalalalallllllll (Slettet)

Mange tak for svarene!

lallenalle-

Jeg er med hele vejen indtil at dx i integralet udskiftes med 1/5dt. Jeg kan selvfølgelig se at du indsætter istedet for dx, og derefter rykker 1/5 uden for integralet, men hvordan

1/5*∫√(t)dt (=)

Bliver til:

1/5*(2/3*√t*t) - kan jeg simpelthen ikke se. Der er garanteret helt vildt simpelt, men (mit) problem er simpelthen at min bog laver helt samme typer eksempler bare uden overhovedet at sætte ord på hvad der bliver gjort.


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. marts 2009 af blackduck (Slettet)

∫√(t)dt betyder at du skal finde stamfunktionen af √(t). Der er med garanti en tabel et sted i din bog der viser en liste over integraler. Her vil du se, at (2/3*√t*t) netop er en stamfunktion til √(t).


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er fordi kvadratroden kan skrives som x½, dernæst bruger du reglen ∫xn=x(n+1)/(n+1, så x½ bliver til

x(½+1)/(½+1)=x3/2/(3/2)=x3/2*(2/3), og da du nu skulle gange det hele med 1/5, så bliver resultatet

2/15*(5+x)3/2

og lasse, jeg ved ikke hvor du får dit resultat fra, der går noget galt i din 5. linie!


Skriv et svar til: Stamfunktion og Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.