Kemi

Hjælp til opg. 5.10 fra den røde KEMI opgave bog..

19. november 2004 af kiaa (Slettet)
Hej..

100 mL 0,0200 M eddikesyre titreres med 0,200 M NaOH ved 25 C grader. Beregn pH i reaktionsblandingen, når der er tilsat følgende mængder af NaOH-opløsningen:
a) 0,00 mL
b) 5,00 mL
c) 9,00 mL
d) 9,90 mL
e) 10,00 mL
f) 10,10 mL
g) 11,00 mL
h) 15,00 mL
i) 20,00 mL

ska jeg ik først bruge formlen: n= c*V
altså hvis vi tager eksemplet på den første opg a)..-så er det
n=0,0200 M * 0,100 L og så hvad?

Håber der er nogle der kan hjælpe mig med denne opg...

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2004 af Chemistry (Slettet)

Tænk puffer....

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2004 af frodo (Slettet)

n(CH3CH2COOH, start)=0,100L*0,0200M=0,0020mol

a)eddikesyre = svag syre: pH=½(pKs-log(cs))

b) CH3CH2COOH + OH- --> CH3CH2COO- + H2O
n(NaOH, tilsat)=0,00500L* 0,200M = 0,001 mol =>
n(CH3CH2COOH, efter)=n(før)-n(tilsat)=0,002 MOL-0,001 mol=0,001 mol
n(CH3CH2COO-)=n(NaOH, tilsat)= 0,001 mol

Puffer:
pH=pKs+log(nB/nS)=4,76

Svar #3
20. november 2004 af kiaa (Slettet)

altså i opg a) har jeg regnet sådan:

n(CH3CH2COOH, start)=0,100L*0,0200M=0,0020mol

pH=pKs+log(nB/nS)=
pH= 4,76+log(0,00100mol/0,00100mol)=4,76

pH=½(pKs-log(cs)) => ½(4.76-log80,0020) = 3.7...? er den rigtig regnet... eller hvad?

Svar #4
20. november 2004 af kiaa (Slettet)

altså i opg a) har jeg regnet sådan:

n(CH3CH2COOH, start)=0,100L*0,0200M=0,0020mol

pH=pKs+log(nB/nS)=
pH= 4,76+log(0,00100mol/0,00100mol)=4,76

pH=½(pKs-log(cs)) => ½(4.76-log0,0020) = 3.7...? er den rigtig regnet... eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2004 af frodo (Slettet)

det er forkert, da CH3CH2COOH er syren, og du ikke har nok af basen til at skulle benytte pufferligningen. Til beregninng ag en opløsning af en svag syre, bruger du naturligvis bare formlen for en svag syre..

MEN når du til sætter NaOH, vil protolysen under b), c)... osv. få så meget betydning, at du er nødt tilat anvende pufferligningen.

Svar #6
21. november 2004 af kiaa (Slettet)

jeg bruger formlen for svagsyre i opg a): pH=½(pKs-log(cs)) => ½(4.76-log0,0020) = 3.7...? hva er det jeg har indsættet forkert.?

Svar #7
21. november 2004 af kiaa (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. november 2004 af Katty (Slettet)

det er 0,0200M eddikesyre

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2004 af frodo (Slettet)

1) ja, du har indsat en forkert koncentration

2) Hvorfor mener du det er forkert. Sidder du med en facitliste eller sådan noget?

Svar #10
21. november 2004 af kiaa (Slettet)

#9, det er fordi du har i #5 skrevet at det var regnet forkert, jeg har ikke nogen facitliste...

så det er bare: ½(4.76-log0,0200)

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. november 2004 af frodo (Slettet)

ahh.. sorry. Men den er forkert pga oncentrationen. Jeg mente faktisk bare, at det var forkert at anvende pufferligningen, da du ikke har nB.

Svar #12
21. november 2004 af kiaa (Slettet)

er det her: ½(4.76-log0,0200)
som jeg har skrevet i #10 også forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. november 2004 af frodo (Slettet)

100 mL 0,0200 M eddikesyre

Ja, så må dit være rigtigt nu,

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. november 2004 af Mads123 (Slettet)

a) formlen for svage syre.

b)-d) bruge formlen for puffere

e) find pOH og derefter pH

f)-i) formlen for stærke syre.

Brugbart svar (0)

Svar #15
22. november 2004 af frodo (Slettet)

e) find pOH og derefter pH

f)-i) formlen for stærke syre.

ahh.. e), der har man vel en opløsning af en svag base,men det kan manselvf også se på fra din synsvinkel.

f)-i) formlen for en stærk BASE!,idet der tages højde for denmængde OH-, der er gået "tabt" til protolysen af CH3CH2COOH

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. november 2004 af Dunnar (Slettet)

er der en facitliste til den kemiopgavebog?

Brugbart svar (0)

Svar #17
22. november 2004 af frodo (Slettet)

nej

Svar #18
23. november 2004 af kiaa (Slettet)

i opg b)
hvor j bruger pufferligningen:pH=pKs+log(nB/nS)=
pH= 4,76+log[B]/[S]
hvilket tal skal jeg sætte ind i (nB/nS).

Brugbart svar (0)

Svar #19
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#18: Opskriv reaktionsskemaet for protolysen

CH3COOH + OH- -> CH3COO- + H2O

Før reaktion:

nSfør = n(CH3COOH) = 0.100L*0.0200M = 2.00mmol
nBfør = n(OH-) = 0.00500L*0.200M = 1.00mmol

Efter (fuldstændig) reaktion:

nSefter = n(CH3COOH) = 1.00mmol
nBefter = n(CH3COO-) = 1.00mmol

og det er disse du skal indsætte i pufferligningen. Det er jo

CH3COOH/CH3COO-

der er puffersystemet.

pH = pKs + log(nB/nS) = pKs = 4.76

idet nB=nS, så log(nB/nS) = 0.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #20
02. april 2019 af emil858f (Slettet)

En der har lavet dem alle


Skriv et svar til: Hjælp til opg. 5.10 fra den røde KEMI opgave bog..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.