Matematik

Algebra

03. april 2009 af dualtemp (Slettet)

Godaften

Jeg sidder og læser op på lidt algebra. Jeg behøver lidt hjælp til denne:

Mængden Q(√2) er et legeme, bestem den multiplikative inverse til et element.


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. april 2009 af Dynin (Slettet)

Med Q(√2) menes vel mængden {a+b√2 | a,bεQ} ... det reciprokke element er således

... lidt ala den reciprokke til et komplekst tal, ikk?


Svar #2
04. april 2009 af dualtemp (Slettet)

Ja ved at gange ud kan jeg godt se at dette er den inverse ... men hvordan fandt du frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2009 af Dynin (Slettet)

se på nævneren a2-2b2=(a+b√2)(a-b√2) og sammenhold med a+b√2. Det er faktisk prik samme måde man finder den reciprokke til et komplekst tal

................ faktisk er C=R(i) med i2=-1


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvordan fandt du det? Jeg kan godt se, at det stemmer. Jeg går ud fra, at du siger (a+b√2)(c+d√2)=1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Dynin, jeg mener, der er jo bare tale om at finde den reciprokke værdi, dine brøker kan ´koges ned til

(a-b*√2)/((a-b√2)(a+b√2) = 1/(a+b√2).


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

(a,b) er vist et punkt i mængden?


Brugbart svar (2)

Svar #7
04. april 2009 af Dynin (Slettet)

#5 elementer i Q(√2) er af formen a+b√2 ... et reciprokt element skal således også kunne skrives på denne form, ikk? ... det har jeg gjort i #1


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#7 det ved jeg godt, det har jeg også skrevet i #4, jeg kan bare ikke se pointen i at skrive det på den form, en multiplikativ invers til a vil også være 1/a ikk? Jeg har også læst algebra for mange år siden, men fandt aldrig rigtigt ud af, hvor man bruger det henne. Da vi havde lineær algebra, var vores lærer også komplet ligeglad med, hvad det bruges til, det var ren teori.


Brugbart svar (2)

Svar #9
05. april 2009 af Dynin (Slettet)

Hej Erik
Det er jo ikke umiddelbart oplagt at 1/(a+b√2) tilhører Q(√2) …
Som jeg læser opgaven, skal man opskrive den reciprokke 1/(a+b√2) på formen a’+b’√2 med a’,b’ i Q.
 


Skriv et svar til: Algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.