Matematik

Den svære

05. april 2009 af Riverhorse00 (Slettet)

Har fået en opgave og kunne godt bruge lidt hjælp til at løse den

Bestem P(t)

dP   =  P(a-b Ln(P))

dt


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2009 af kieslich (Slettet)

Sæt Z = ln(P)   så er dZ/dP = 1/P   ligningen kan så omskrives til:  dZ/dt = a - bZ,  en af standard ligningerne med løsning: Z(t) = c*e-b*t + a/b.   så P(t) = eZ(t),  hvilket er grimt og tidskrævende at skrive, så det lader jeg dig om :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#1 Det kan jeg ikke gennemskue, der står, at P=P(P), P er en funktion af sig selv? Hvor du skriver Z=ln(P), så må dZ være (1/P)dP/dt 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg antog at P(a-bln(P)) var skrevet som en differentialligning ala grafregnersprog. Altså at det skulle tolkes som P(t)*(a-b*ln(P(t))), da der ellers ville mangle noget.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

OK, ja netop, der manglede noget, jeg rodede lidt med eksakte differentialer m.v. og jeg prøvede at skrive det om til en 2. ordens ligning, men kom ingen vegne med det. Nå men der skal altså stå P*..., ja så hvorfor ikke sætte Z=a-b*ln(P), jeg leger lidt med den i løbet af dagen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg får P = a*ln(t)-b*t


Skriv et svar til: Den svære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.