Kemi

Propandisyre

21. november 2004 af Katty (Slettet)
Hej,

Hvordan finder man pKs for propandisyre? Kan ikke finde den i Databogen.

Svar #1
22. november 2004 af Katty (Slettet)

Fandt pKs i en ældre Databog, men har lige et spørgsmål til opgaven, hvor jeg skal bruge den.

40mL 0,0920M KOH blandes med 60mL 0,100M propandisyre. Beregn pH:

reaktion: HOOCCH3COOH + OH- = HOOCCH3COO- + H2O

Det er et puffersystem.
Før reaktion: nOH- = 0,0920M*0,040L = 0,00368mol
nH3O+ = (2*0,100M)*0,060L = 0,012mol (diprot syre)

Efter: nH3O+ = 0,012-0,00368 = 0,00832mol
nHOOCCH3COO- = 0,00368mol
pH = pKs + lognB/nS
pH = 2,85 + log0,00368/0,00832 = 2,50

2,50 er meget lavt! Hvordan beregner man pH ved blanding af mellemstærk syre og stærk base.

Svar #2
23. november 2004 af Katty (Slettet)

Hvad er der blevet af alle kemi-nørder? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2004 af frodo (Slettet)

brug bare puffer.

nS=n(propandisyre)- n(OH-)
nB=n(OH-)

Svar #4
23. november 2004 af Katty (Slettet)

Hmmm, er det ikke det jeg har gjort?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2004 af frodo (Slettet)

kan umiddelbart ikke genkende tallene, men mine udregninger er også kun sket i hovedet.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: pKs(propandisyre) = 2.83 v. 298K

Kilde: Databog Fysik Kemi, 10.udg., 2000, s.124

Prøv altid at slå op i registeret bag i Databogen - mange gange kan man finde den relevante side derudfra.

Hov du - hvorfor regner du med dobbelt stofmængde syre? Du ser på reaktionen

CH3(COOH)2 + OH- = HOOCCH3COO- + H2O

og puffersystemet HOOCCH3COOH/HOOCCH3COO-

Jeg vil mene, at dette er korrekt:

nS(før) = 0.060L*0.100M = 6.0mmol
nB(før) = 0.040L*0.0920M = 3.7mmol

nS(efter) = 2.3mmol
nB(efter) = 3.7mmol



pH = pKs + log(nB(efter)/nS(efter)) = 2.83 + log(3.7/2.3) = 3.03

forudsat at man kan regne opgaven med pufferligningen.

//Singularity

Svar #7
23. november 2004 af Katty (Slettet)

Tusind TAK!
Du er uundværlig for Studi ;)

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. december 2004 af Wuhtzu (Slettet)

Jeg tænkte på om nogen af jer ved hvilken pKs jeg skal anvende for propandisyre CH3(COOH)2 ??

Jeg kan nemlig selv finde to pKs værdier....

pKs1=2,83 og pKs2=5,70.... hvis jeg da skal regne med propandisyre i et puffersystem, hvilken pKs skal jeg så bruge?

Kilde: Helge Mygind Kemi2000 A-niveau 1

Svar #9
11. december 2004 af Katty (Slettet)

Hej,

2,83 er for HOOCCH3COOH (propandisyre)
mens
5,70 er for HOOCCH3COO- (hydrogenmalonationen)

Skriv et svar til: Propandisyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.