Matematik

Ligningssystem - er det helt forkert?

08. april 2009 af kolusbonus (Slettet)

Hej,

Jeg sidder her med et ligningssystem, og jeg skal bestemme løsningen. Er bare i tvivl, om jeg har forstået det rigtigt, eller om jeg er helt på vildspor :/

Det står således:

"Bestem løsningen til ligningssystemet

3x + 4y = 10

4x - 3y = 5"

Er det så helt forkert, hvis jeg har ganget ligning nr. 2 med 2, så de begge giver 10, og så sætter dem lig hinanden?

3x + 4y = 2 • (4x - 3y = 5)

3x + 4y = 8x - 6y

3x + 4y + 6y = 8x

3x + 10y = 8x

10y = 5x

2y = x

Eller er det helt galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2009 af ibibib (Slettet)

Der virker jo ikke...

Du skal gange med et tal således at tallene foran x (eller tallene foran y) bliver ens.

fx kan du gange den øverste ligning med 4 og den nederste med 3. Så står der 12x i begge ligninger og når du trækker de to ligninger fra hinanden bliver 12x-12x jo 0.


Svar #2
08. april 2009 af kolusbonus (Slettet)

Nååerh, tak! Det kan jeg da godt se nu.. :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. april 2009 af peter lind

#0 Du kan faktisk godt gøre det på den måde. Bagefter kan du erstatte x med 2y i en af ligningerne og deraf finde y. Det er ikke den normale måde. Det er den måde som er angivet i #1. Den i #1 nævnte måde kan nemt udvides til flere ligninger med flere ubekendte, så defor er denne også at foretrække.


Svar #4
08. april 2009 af kolusbonus (Slettet)

Tak, så vil jeg da holde mig til den.. :)


Skriv et svar til: Ligningssystem - er det helt forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.