Matematik

Monotoniforhold m.m (hjælp)

21. november 2004 af Ole_chr (Slettet)
http://upit.dk/files/Diff.JPG

Denne her opgave har givet mig problemer... Vi må ikke bruge grafregner, derfor plejes sådan en opgave at diffes, hvorefter man så løser en evt. 2. gradsligning...

Men hvad skal jeg her - sætte det hele i 2.anden?

Håber I kan hjælpe!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2004 af allan_sim

For at finde f'(x) skal du udnytte, at der er tale om et produkt at to funktioner.

I opgaven er

f(x) = g(x)*h(x)

hvor g(x)=x-3 og h(x)=rod(x).

Du kan så benytte følgende regneregel:

f'(x) = (g(x)*h(x))'
= g'(x)*h(x) + g(x)*h'(x)
= 1*rod(x) + (x-3)*(1/(2rod(x)))

Sæt på fælles brøkstreg for at få det rigtige

Svar #2
21. november 2004 af Ole_chr (Slettet)

Takker mange gange!!!

Svar #3
21. november 2004 af Ole_chr (Slettet)

Men hvis jeg sætter det hele på en fælles brøksteg.. så får jeg ikke (3x-3) / (2*rod(x))...

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2004 af allan_sim

Hvis du forlænger første led med 2rod(x), får du

rod(x) = (2*rod(x)*rod(x))/(2*rod(x))
= (2*x)/(2*rod(x))

Sæt det sammen med andet led, så skulle det stemme.

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2004 af Marco (Slettet)

ok... er sku helt væk lige pludselig... fuldstændigt glemt alt det :D

Svar #6
21. november 2004 af Ole_chr (Slettet)

Takker igen!

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2004 af Marco (Slettet)

Jeg er stadigvæk ikke helt med... Det er godt nok rod(x) + (x-3)* (1/(2rod(x))), som skal sættes på en fælles brøkstreg?

Og så ganger du hvert led med (2rod(x))?

Hvis du er i godt humør - så må du gerne skrive mellemregninger på - da jeg er lidt ude at skide :D

Vh Jakob

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. november 2004 af allan_sim

På andet led er nævneren jo allerede 2rod(x).

I alt har du altså

rod(x) + (x-3)/(2rod(x))
= (2x)/(2rod(x)) + (x-3)/(2rod(x))
= (2x+x-3)/(2rod(x))

Herfra må du vist selv klare det :-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2004 af Marco (Slettet)

Ohhh :O

Nu er jeg med - Takker ligesom ole chr :D

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2004 af Marco (Slettet)

Eller... glemmer du ikke, at den hedder 1/2rod(x)?

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. november 2004 af allan_sim

Tænker du på andet led?

Her ganges (x-3) bare sammen med 1 i tælleren.

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2004 af Marco (Slettet)

ok! nu er jeg med :D

Svar #13
21. november 2004 af Ole_chr (Slettet)

Men hvordan kan jeg bruge f'(x) = 3x-3 / 2rod(x) til at angive monotoniforholdene og eventuelle ekstremumværdier?

Brugbart svar (0)

Svar #14
21. november 2004 af allan_sim

Du må have lavet andre monotoniundersøgelser før. Hvad gjorde du med f'(x) i de situationer for at finde ud af, om f var voksende eller aftagende?

Skriv et svar til: Monotoniforhold m.m (hjælp)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.