Kemi

Syrestyrke

09. april 2009 af anmavo (Slettet)

Nogle af tegnene har ændret sig, så hvis det er helt uforståeligt er her et link: http://www.natlex.dk/syrestyrker.html

Syrestyrke
Hvis S og B er det korresponderende syre/basepar, kan syrens reaktion med vand (protolysen) skrives

S(aq) + H2O(l) ®
¬ B(aq) + H3O+(aq)

Ønskes et mere præcist mål for syrens styrke ud over kvalitative benævnelser som "svag", "middelstærk" o. lign. kan syrens styrkekonstant benyttes.
Syrens styrkekonstant er defineret ved

Ks = [B] · [H3O+ ]
--------------------------------------------------------------------------------
[S]

Da dette tal vil variere fra ca. 10–24 til 107, kan i stedet anvendes det mere overskuelige tal kaldet syrens styrkeeksponent, pKs:

pKs = – log(Ks/M)

Syrens styrkeeksponent vil så variere fra ca. –7 til 24.

Jeg forstår ikke helt  betydningen af alle de forskellige bogstaver :/ Er der en, som muligvis kan skære de forskellige sætninger ud i pap :)?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2009 af mathon

meget kort

for vandfortyndede ikke 100% dissocierede syrer:

S + H2O <---> B + H3O+

ved brug af ligevægtsloven
haves

[B]*[H3O+]/[S] = Ks          

jo mere ligevægten er forskudt mod højre desto større Kog stærkere syre
jo mere ligevægten er forskudt mod venstre desto mindre Ks og svagere syre

en syres Ks-værdi er således et mål for dens syrestyrke


 


Skriv et svar til: Syrestyrke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.