Matematik

Matematik A, STX

18. april 2009 af naunii (Slettet)

Hej allesammen :)

Jeg sidder og er i tvivl om nogle opgaver, som jeg håber jeg kan få hjælp til . Her er et link:

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/081212_opgave_STX083_MAA.ashx

Det er opgave 8b + 9, jeg ikke kan finde ud af. Jeg har fået opgave 8a til: f(x)=-2,16x+502,02. Når jeg beregner f(17) i b'eren får jeg 465,3 og det kan man jo sige ligger tæt på 466. Men jeg kan ikke forklare, hvad de forskellige tal fortæller? Opgave 9 er jeg helt væk i, den siger mig slet ikke noget..

Håber der er nogen der kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2009 af 2006ymsw (Slettet)

I opgave 8b kan du f.eks beregne fejlprocenten af dit resultat ud og kommentere på om det ligger tæt på

Fejlprocent:   ((465,3 - 466)/466)*100

Hvis du nu får en lille fejlprocent kan du konkludere at funktionen f meget vel kan forudse udviklingen på testtal for de studerende.

 -

I opgave 9 kan du starte med at opstille nogle potensfunktioner for udviklingen af henholdsvis USA's og Kinas bruttonationalprodukt per indbygger.

Udviklingen af Kinas bruttonationalprodukt per indbygger:

Kina(x) = 5003*1.085^(x-2003)

Udviklingen af USA's bruttonationalprodukt per indbygger:

USA(x) = 37562*1.021^(x-2003)

Herfra kan du så beregne Kinas gennemsnitlige bruttonationalprodukt per indbygger i år 2020 ved at sætte x=2020

.

For at finde ud af hvornår at Kina overhaler USA, kan du sætte funktionerne lig hinanden og finde x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2009 af sarahhas (Slettet)

Hvor får du 1,085 og 1,021 fra i de to funktioner?


Svar #3
18. april 2009 af naunii (Slettet)

hvorfor potensfunktioner, og ikke eksponentiel fx?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. april 2009 af 2006ymsw (Slettet)

#2

Hvor får du 1,085 og 1,021 fra i de to funktioner?

-

Det er hvor meget de stiger per år, altså 8,5% per år og 2,1% per år.

Da funktionen bliver 8,5% større skal man gange med 1,085.

Eksempel:

Efter et år skal bruttonationalproduktet ganges med 1,085^1

Efter to år skal bruttonationalproduktet ganges med 1,085^2

-

#3

hvorfor potensfunktioner, og ikke eksponentiel fx?

-

Ligesom med bankrenter og lån, får du at vide at den stiger med en bestemt procent per år. Det gør at potensfunktionen er nemmest at bruge. :P


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2009 af lotte_ (Slettet)

Ja


Skriv et svar til: Matematik A, STX

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.