Matematik

5.012

23. november 2004 af Mads123 (Slettet)
Nogle der vil se på denne opgave. Har arbjedet i lang tid på den nu :/

Figuren viser en vejprofil indtegnet i et koordinatsystem med begyndelsespunkt O. Vejprofilen er symmetrisk om koordinatsystemets andeakse. Punktet B angiver vejkanten, |OB| er den halve vejbredde, og |OT| kaldes pilhøjde. For 0<=x<=1.5 følger vejprofilen grafen for en funktion f. For x=> 1.5 følger vejprofilen tangenten t til grafen for f i punktet A(1.5, f(1.5)). Punktet B er skæringspunkt mellem tangenten t og førsteaksen.

For én vejprofil er
f(x)= -0.01(x^3/2)+0.05

Bestem f'(x)

Bestem en ligning for tangenten t og bestem vejens bredde.

For en anden vejprofil er
f(x)=k*(x^3/2)+c

hvor k og c er konstanter. hældningskoefficienten for tangenten t til grafen for f i punktet A er for denne vejprofil lig med -0.028 og vejens bredde er 10 meter.

Beregn pilhøjden |OT| for denne vejprofil.



Har fået vejlængden til 5.84804 i den første og tangent ligningen til y = -0.018371x + 0.059186

Det er den sidste del der irritere mig.
Har genneskuet at B ligger i (5,0) og jeg så kan finde tangentligning, men ved ikke hvad jeg kan bruge det til.

Nogle der ved hvad jeg skal?

btw kan godt lave figur hvis det er nødvendigt??

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Hej,

Jeg er ikke enig i vejbredden, som du skriver. Du skulle gerne få

2*|OB| = 6.44m (3 betydende cifre)

Derimod er din tangentligning korrekt. Eksakt får man

y = 0.05 + 0.0075*sqrt(1.5) - 0.015*sqrt(1.5)*x

Indsæt y = 0 og se, at x er omtrent halvdelen af 6.44m.

Hint til sidste spørgsmål:
T er skæringspunktet mellem grafen for f og koordinatsystemets andenakse. Prøv at bestemme k og c i funktionsudtrykket og beregn dernæst |OT|.

//Singularity

Svar #2
23. november 2004 af Mads123 (Slettet)

Tak! Ved ikke lige hvad der hjalp for vidste godt jeg skulle finde c og k, men den her gang gik det.
Det andet er vi også enige om.
Pånær lige det med tangentligningen. Din ser lidt mere kringlet ud :S

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Jeg har som sagt nedskrevet en tangentligning ved at bruge:

y = f(x0) + f'(x0)(x-x0)

med x0 = 1.5. Det giver eksakt

y = 0.05 + 0.0075*sqrt(1.5) - 0.015*sqrt(1.5)*x

Evaluering af konstanterne giver

0.05 + 0.0075*sqrt(1.5) = 0.0591855...

-0.015*sqrt(1.5) = -0.01837117...

og det er jo omtrent de værdier, du skriver i indlægget.

Du skulle gerne få

|OT| = 0.126m

eksakt, i det sidste spørgsmål. Passer det med dine udregninger?

//Singularity

Svar #4
23. november 2004 af Mads123 (Slettet)

Undskyld ventetiden. Vores lærer vil have vi skriver meget :)

Ja får det præcist til 0.126 meter. Uden at bruge den samme ligning.

min k konstant = -.015241

Men tak tak!

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Helt i orden. Eksakt fås

k = -0.028/(1.5*sqrt(1.5)) = -0.015241...

så vi er enige :)

//Singularity

Skriv et svar til: 5.012

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.