Matematik

ekspotentielt aftagende

19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

nedenstående tabel viser, hvordan syreoverskuddet (målt i en passende enhed) aftog efter et udbrud.

antal måneder efter udbruddet    6              18              30              42

syreoverskud                                0.88          0.36           0.16          0.06

- gør rede for, at syreoverskuddet med tilnærmelse er en ekspotentielt aftagende funktion af antal måneder efter udbruddet, og bestem en regneforskrift for denne funktion.

nogen der kan give lidt hjælp, har lidt svært ved at forstå hvad man skal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Lav en eksponentiel regression og se at der står noget ala. y=b*ax-k

Det at der står -k betyder at den er aftagende.


Svar #2
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

hvordan vi du sætte tallene ind i den ligning, den virker ret svær (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 En regression laver du bare på din lommeregner hvor du indsætter alle tallene, så finder din lommeregner den ligning hvis graf ligger tættest på dine punkter.


Svar #4
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

hvis jeg så sætter antal måneder efter udbruddet ind på list1 og syreoverskud på list2 og udregner en ekspotentiel regression får jeg tallene:

a= 1,478

b= 0.939

r2= 0.672

r= -0.820

er det korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 #4 Jeg har da egentlig sagt noget forfærdelig vrøvl i #1. Det der ser rigtig ud, og så må formen være: y=a*bx Hvis så b<1 er den aftagende.


Svar #6
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

tror ligningen er y=b*ax

problemet er bare hvordan jeg skal redegøre tilnærmelsen, når det udregnes på lommeregner ?

forskriften må så være y=0.94*1,47x ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 #6 Sådan ser den normalt ud, ja, men mener at lommeregneren gør det omvendt, prøv lige at tjekke det.


Svar #8
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

ja lommeregneren siger y=a*bx men det gør nok ikke den store forskel.

er der en måde at vise tilnærmelsen på papir skriftligt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

#8 Hvis det er på den form som du skriver der kaldes b fremskrivnigsfaktoren (det plejer at være a). Den er givet ved: b=1+r hvir r er den procent hvormed grafen stiger eller aftager. Hvis den aftager er r negativ dvs. b<1. Derfor er den aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

#8 Du kan også prøve at tegne grafen ud fra din forskrift og vise at den er aftagende. Begge dele er en god idé at tage med.


Svar #11
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

kan jeg også bare bruge tallene fra skemaet og sætte punkterne i kordinatsystemet og finde en aftagende streg der tilnærmelsesvis går gennem punkterne ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det har din lommeregner ordnet. Den tager dog ikke punkterne med.


Svar #13
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

ja okay, det var også det jeg tænkte (:

men når det er en afleveringsopgave, skal jeg på en måde vise hvad jeg gjorde på lommeregneren ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

#4: Der må være en tastefejl. Jeg får y = 1,38*0,929x, med en forklaringsgrad r2 = 0,9987. Du kan altid se om du har lavet en fejl ved at se på r2. Den er i opgaver altid tæt på 1. Jo tættere på 1 jo bedre regression.


Svar #15
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

ups, det var godt du sagde det (:

så skriver jeg bare hvad gjorde med at plotte det ind på lommeregneren, og derefter fortælle forskriften


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

#13: I besvarelsen skal du skrive hvad du har gjort og hvilke funktioner du har brugt på grafregneren, og du skal angive r2, og forklare at når den er tæt på 1 så har du en god regression.


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

#11: Din lærer vil sikkert blive glad hvis du tegner punkterne ind på et stykke enkeltlogaritmisk papir og viser, at de tilnærmelsesvis ligger på en ret linje.


Svar #18
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

okay, det lyder som en god udregning.

når man så ved at ligningen er y = 1,38*0,929x er der en opgave hvor man skal finde ud af hvor mange måneder efter udbruddet syreoverskuddet lå på 0.20. hvordan er så man udregner det ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

Da du lavede regressionen huskede du sikkert at gemme den i grafregneren, under funktionen y1(x). Nu skal du bare løse y = 0,2 dvs solve(y1(x)=0.2,x)


Svar #20
19. april 2009 af jensha6 (Slettet)

når ja, på den måde (:

den sidste opgave jeg vil plage jer med, er hvordan man bestemmer halveringstiden ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.