Biologi

biologi knogleskørhed rapport eller evt en der ved meget? :D

19. april 2009 af EMIL_YDERSKOV (Slettet)

Jeg skal lave en rapport og en fremlæggelse om knogleskørhed til imorgen men er virkelig looost lige nu.... Nogle der kan fortælle mig hvordan den viser sig og hvordan man kan få den væk osv altså i det hele taget alt om knogleskørhed? Ikke bare 3 linjer håber virkelig åp nogle har en rapport jeg kan bruge til lidt hjælp og læse udfra osv :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2009 af Stenalt (Slettet)

Det viser sig jo som porøse knogler, som der jo ligger i ordet osteoporose... Det ses ofte at debutere hos post menopausale kvinder... At det ses her skyldes at østrogen hos kvinderne og testosteron hos mændene har en beskyttende virkning på knoglevæv... Da menopausen betyder kraftigt fald i østrogenniveau er stiger sandsynligheden for at få sygdommen... Det kan behandles med østrogen, calcitonin, bisphosphonater, samt vitamin D indtag og øget Ca2+ indtag...


Svar #2
19. april 2009 af EMIL_YDERSKOV (Slettet)

Stenalt de punktummer hva betyder de? :) Har du en rapport som jeg kan læse og få noget information om det fra evt? :) Ville virkelig være skønt så


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. april 2009 af Amaliesnu (Slettet)

Knogleskørhed (osteoporose) betyder skrøbelige eller porøse knogler og skyldes, nedsat knoglestyrke og knoglemængde. Sygdommen bevirker, at der kan opstå knoglebrud ved almindelige dagligdags belastninger eller ved fald på gulvet eller jorden. Disse brud kaldes 'lav-energi brud' i modsætning til de brud, der kan opstå i forbindelse med trafikulykker, fald fra stige eller fald på trapper.

Når man har knogleskørhed, får man lettere knoglebrud i de områder af skelettet, der hovedsageligt er opbygget af knoglevæv, der er har en struktur, der minder om natursvamp (trabekulær knogle) omgivet af en tynd skal af kompakt knogle (kortikal knogle). Bruddene sidder hyppigst i underarmene ved håndleddet, i ryggen, i lårbenshalsen, i overarmen ved skulderen, i bækkenet og i ribbenene.

Omtrent hver tredje kvinde og hver 8. mand vil få et knoglebrud, som skyldes knogleskørhed.

Diagnosen knogleskørhed kan stilles på to måder. Personen, der pådrager sig et lav-energibrud af en ryghvirvel eller lårbenshalsen har knogleskørhed. Personen, der endnu ikke har haft brud, men har fået påvist lavt knoglemineral indhold ved en knoglescanning (T-score mindre end -2,5) har også knogleskørhed.


Hvorfor får man knogleskørhed?

Skelettet opbygges i barne- og ungdomsårene, og skeletmængden er størst i 20 til 30-års alderen. Herefter begynder både mænd og kvinder at miste knogle. Mænd mister cirka 0,5 procent af skelettet per år og kvinder cirka en procent per år. Kvinder kan miste helt op til seks procent om året i årene umiddelbart efter overgangsalderens indtræden. Dette skyldes, at æggestokkene er ophørt med at producere kvindeligt kønshormon.(bla. østrogen)

I voksenalderen udskiftes skelettet livet igennem ved, at knoglenedbrydende celler fjerner ganske små mængder knoglevæv, der derefter gendannes af knogleopbyggende celler. Hvis disse celler ikke er i stand til at genopbygge så meget knoglevæv, som der nedbrydes, vil man miste knoglevæv. Det er den mekanisme, der medfører det aldersbetingede knogletab. Øges knoglevævets omsætning, så nedbrydning og opbygning forekommer flere steder i skelettet, vil knogletabet yderligere øges. Dette er baggrunden for det store knogletab efter overgangsalderen og i forbindelse med nogle sygdomme, for eksempel forhøjet stofskifte (hyperthyreoidisme) og forhøjet produktion af biskjoldbruskkirtelhormon (hyperparathyroidisme).

Knogleskørhed kan skyldes, at man i ungdommen har opbygget for lidt knoglevæv, eller at man senere i livet har haft et for stort knogletab eller en kombination af begge dele. Flere faktorer har betydning for knogleopbygning og knogletab.

Den mængde knogle, man opbygger som ung, afhænger til dels af arvelige forhold. Den måde, man lever på, spiller også en rolle. For lidt kalcium i kosten, for lidt D-vitamin, manglende motion og undervægt kan medføre, at man opbygger for lidt knogle.

Tidlig overgangsalder (før 45 år), tobaksrygning, undervægt, manglende motion og mangel på D-vitamin og kalcium kan desuden øge knogletabet med alderen.

 


Svar #4
19. april 2009 af EMIL_YDERSKOV (Slettet)

Amalie
Du kan sgu det der takker mange gange :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. april 2009 af Stenalt (Slettet)

#4 skriver ofte sådan når det er i fora, hvorfor ved jeg faktisk ikke... Nix har ingen rapport...

Ja, hun ser sgu god til det der med at kopiere og sætte ind:

http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/knogleskoerhed.htm


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. april 2009 af Amaliesnu (Slettet)

jeg har prøvet at forklare det med arvelighed og orkede ikke at skulle skrive en hel side om hvordan knogleskørhed rent patologisk hænger sammen så ja du kan tro det er kopieret :D


Skriv et svar til: biologi knogleskørhed rapport eller evt en der ved meget? :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.