Fysik

gitterligningen

22. april 2009 af SheldonCooper (Slettet)

okay så jeg er igang med et fysikrapport, og troede egentlig jeg havde helt styr på gitterligningen, men nu vil en af opgaverne bare ikke gå op:

jeg har gitterligningen:  d * sin(theta,n) = n * lampda, dette er så blevet omskrevet til:

d* sin(vn) = n * lampda som så igen er blevet omksrevet til:

lampda = d * sin(v, gennemsnit)

vores lærer har så givet os følgende oplysninger: d= (1/600000m^-1)

Der står 1/600000, IKKE 600000... Det er meteren der står i -1.

har så selv beregnet at v1 gennemsnit er 23,35.

er der nogen der kan hjælpe mig? :D

skal lige siges at det jeg skal finde er bølgelængden af en laserstråle for at kunne sige hvilken farve laseren har .


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2009 af mathon

λ = d*sin(θn)/n

for at beregne λ
skal du
kende
d, sin(θn) og n

...ikke noget med vinklen i gennemsnit...


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/143746/gitter_illustration.doc


Svar #3
22. april 2009 af SheldonCooper (Slettet)

han har bare skrevet at vi skal finde v1 gennemsnit og bruge det?

 kan lige skrive det han skrev:

Vi anvender et optisk gitter, og dermed gitterligningen, til dette forsøg. Formlen lyder:

(5) n ⋅ λ = d ⋅ sin(vn),

hvor n er ordenen, d er gitterkonstanten (1/(600000m-1) hos os), mens vn er afbøjningsvinklen ud til n’te orden. Vi måler på 1. orden, til venstre og højre, og tager et gennemsnit. Ud fra formel (5) kan vi derefter bestemme lysets bølgelængde:
(
6) λ = d ⋅ sin(v1, gennemsnit)

Som afslutning kontrolleres det via opslag i lærebogen (eller Internettet), hvilken farve den fundne bølgelængde svarer til. Forhåbentlig er det rød… ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2009 af mathon

tan(θn) = h/L

hvor
h er højden over skærmens centralplet
L er afstanden mellem gitter og skærm

sin(θn) = tan(θn)/√(1+tan2n))


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2009 af peter lind

Du måler den første linje, der er afbøjet til venstre. Denne linje har ordenen 1. Du beregner denne bølgelængde λ1. Derefter måler du på den første linje, der er afbøjet til højre. Denne linje har også ordenen 1. Du beregner bølgelængden for denne afbøjning λ2. Derefter finder du middelværdien af de 2 målinger λ1 og λ2


Svar #6
22. april 2009 af SheldonCooper (Slettet)

var egentlig også det jeg havde tænkt mig til at starte med, men synes bare ikke det er det som der står i opgave oplægget .. hehe


Svar #7
22. april 2009 af SheldonCooper (Slettet)

mathon, har prøvet at skrive det ind som du har foreslået, men altså det siger lommeregneren ikke går op:

sin(θn) = tan(177,1)/√(1+tan2(177,1)) .. 177,1 er min vinkel ud til førsteordenen til venstre.

kan slet ikke se hvad det er jeg skal nu, fordi det i foreslår er ikke det min fysiklærer siger ..

desuden så ved jeg ikke hvad h og L er da vi jo ikke har målt på det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2009 af mathon

0<θn<90°


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2009 af mathon

den middelværdi der må være tænkt på
er
som beskrevet i #5


Svar #10
23. april 2009 af SheldonCooper (Slettet)

har fundet ud af det nu, men tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: gitterligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.