Matematik

HJÆLP 3.gradsligning haster

23. april 2009 af okrn (Slettet)

Hej,

Opgaven lyder

f(x) = x^3+6x^2+k, hvor k er et tal

Bestem de værdier af tallet k, forhvilke grafen for f har netop to skæringspunkter med x-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2009 af NejTilSvampe

  en 3. gradsligning har to toppunkter. for at den skal ha' netop 2 skæringspunkter skal et af toppunkterne vel tangere første aksen.

Så jeg vil nok forsøge at finde toppunkternes x-værdier som vi kan kalde x_0 og så ville jeg løse for k når f(x_0)=0

så jeg vil starte med at differentiere f(x) og sætte den lig med 0, og derefter løse for k i f(x_0).


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2009 af mathon

f(x) = x2(x+6) + k

f '(x) = 3x2 + 12x = 3x(x + 4)

monotoniforhold:
for x<-4 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for -4<x<0 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>0 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
 

hvorfor f(x) har lokalt maksimum for x = -4     fmax = f(-4) = 32 + k
hvorfor f(x) har lokalt minimum for x = 0         fmin = f(0) = k

hvis
fmin = f(0) = k = 0
har
grafen for fo(x) = x2(x+6) netop to nulpunkter x = -6 og x = 0
hvis k<0
forskydes grafen for fo(x) ned langs y-aksen og fk(x) får 3 nulpunkter, da minimum rykker under x-aksen

hvis k>0
forskydes grafen for fo(x) op langs y-aksen og fk(x) får 1 nulpunkt, da minimum rykker over x-aksen


 


Skriv et svar til: HJÆLP 3.gradsligning haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.