Kemi

Reaktionsskema.

27. april 2009 af lalida (Slettet)

Hej, jeg forstår desværre ingen af opgaverne og ved derfor ikke hvordan jeg skal løse dem :S.
Håber på hjælp.

"Jern(II)oxid kan reagere med carbon efter følgende reaktionsskema:
FeO(s) + C(s) ? CO(g) + Fe(s)
Ved et eksperiment blandes 100 g FeO med 50 g C.
a) Vis ved beregning, at 100 g FeO ikke er ækvivalent med 50 g C.
b) Beregn massen af den mængde CO, der teoretisk kan dannes ved den viste reaktion, idet man blander 100 g FeO med 50 g C.
c) Hvor stort er volumenet af den dannede mængde CO(g), idet trykket er 1,018 bar, og temperaturen er 525 oC. A
d) Bestem massen af den mængde C, der er tilbage efter endt reaktion."
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2009 af ralphwiggum (Slettet)

<p>&nbsp;<em>a)&nbsp;Vis ved beregning, at 100 g FeO ikke er &aelig;kvivalent med 50 g C.</em></p> <p>Du finder molarmassen for FeO og molarmassen for C.</p> <p>Molarmasse er det samme som gram pr. mol, alts&aring; M = m/n. Den kan skrives om til m/M = n. Dvs. hvis du dividerer massen med molarmassen, s&aring; vil du komme frem til antallet af molekyler angivet i mol.</p> <p>N&aring;r du har fundet antallet af henholdsvis FeO- og C-molekyler, s&aring; kan du (forh&aring;bentlig, da du jo skal bevise at 100g FeO og 50g C ikke er &aelig;kvivalent) se, at de to tal ikke stemmer overens. 100g FeO og 50g C er derfor ikke &aelig;kvivalente.</p> <p>&nbsp;</p> <p><em>b)&nbsp;Beregn massen af den m&aelig;ngde CO, der teoretisk kan dannes ved den viste reaktion, idet man blander 100 g FeO med 50 g C.</em></p> <p>I opgave a fandt du ud af stofm&aelig;ngden n for b&aring;de FeO og C. Det stof som der er <strong>mindst </strong>af er den begr&aelig;nsende faktor. Hvis vi forestiller os, at carbon er den begr&aelig;nsende faktor og har en stofm&aelig;ngde p&aring; 1mol. Da betyder det, at der kan dannes op til 1mol CO, da der ikke indg&aring;r mere end 1mol carbon i reaktionen.</p> <p>Vi er nu kommet frem til, at du har dannet 1mol CO. F&oslash;r brugte vi formlen m/M = n. Hvis vi ganger med M p&aring; begge sider, s&aring; kan det skrives om til m = n*M. Du kender n (1mol i dette eksempel), og du kan hurtigt finde ud af M ved at sl&aring; op i en databog eller kigge i periodisk system. Ganger du disse to sammen vil du komme frem til den teoretiske masse.</p> <p><em>c) Hvor stort er volumenet af den dannede m&aelig;ngde CO(g), idet trykket er 1,018 bar, og temperaturen er 525 oC. A</em></p> <p>Her vil jeg anbefale, at du tager et kig p&aring; denne side:&nbsp;<a href="http://da.wikipedia.org/wiki/Idealgasligning">http://da.wikipedia.org/wiki/Idealgasligning</a></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>H&aring;ber det kan hj&aelig;lpe dig med at komme i gang.</p>


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2009 af ralphwiggum (Slettet)

IGNORER DET FØRSTE SVAR

 a) Vis ved beregning, at 100 g FeO ikke er aekvivalent med 50 g C.

Du finder molarmassen for FeO og molarmassen for C.

Molarmasse er det samme som gram pr. mol, alts&aring; M = m/n. Den kan skrives om til m/M = n. Dvs. hvis du dividerer massen med molarmassen, saa vil du komme frem til antallet af molekyler angivet i mol.

Naar du har fundet antallet af henholdsvis FeO- og C-molekyler, saa kan du (forhaabentlig, da du jo skal bevise at 100g FeO og 50g C ikke er aekvivalent) se, at de to tal ikke stemmer overens. 100g FeO og 50g C er derfor ikke aekvivalente.

b) Beregn massen af den maengde CO, der teoretisk kan dannes ved den viste reaktion, idet man blander 100 g FeO med 50 g C.

I opgave a fandt du ud af stofmaengden n for baade FeO og C. Det stof som der er mindst af er den begraensende faktor. Hvis vi forestiller os, at carbon er den begraensende faktor og har en stofm&aelig;ngde p&aring; 1mol. Da betyder det, at der kan dannes op til 1mol CO, da der ikke indg&aring;r mere end 1mol carbon i reaktionen.

Vi er nu kommet frem til, at du har dannet 1mol CO. Foer brugte vi formlen m/M = n. Hvis vi ganger med M paa begge sider, saa kan det skrives om til m = n*M. Du kender n (1mol i dette eksempel), og du kan hurtigt finde ud af M ved at slaa op i en databog eller kigge i periodisk system. Ganger du disse to sammen vil du komme frem til den teoretiske masse.

c) Hvor stort er volumenet af den dannede maengde CO(g), idet trykket er 1,018 bar, og temperaturen er 525 oC. A

Her vil jeg anbefale, at du tager et kig paadenne side: http://da.wikipedia.org/wiki/Idealgasligning


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. april 2009 af mathon

                                               FeO(s)    +   C(s)   →    CO(g)    +   Fe(s)
ækvimolmængder                         1 mol           1 mol        1 mol         1 mol
ækvistofmængder                       71,84 g       12,011 g     44,01 g
aktuelle mængder                        100 g            x              y


som ved forholdsdivision
giver
x/(12,011 g) = (100/71,84)
og
y/(44,01 g) = (100/71,84)
hvoraf

a)
x
= (100/71,84)*(12,011 g)

b)
y
= (100/71,84)*(44,01 g)
 

c)
p*V = (y/M(CO))*R*T     

V = ((y/M(CO))*R*T)/p

d)
m(C)rest = (50 g) - x


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2010 af ProMaster (Slettet)

 mathon, hvordan kommer du frem til 44.01 g?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2010 af mathon

rettelse til

#3

                                                   FeO(s)     +    C(s)   →   CO(g)    +   Fe(s)
ækvimolmængder                         1 mol           1 mol        1 mol          1 mol
ækvistofmængder                        71,84 g        12,011 g    28,01 g
aktuelle mængder                        100 g               x               y


som ved forholdsdivision
giver
x/(12,011 g) = (100/71,84)
og
y/(28,01 g) = (100/71,84)
hvoraf

a)
    x
= (100/71,84)*(12,011 g)

b)
    y
= (100/71,84)*(28,01 g)
 

c)
   p*V = (y/M(CO))*R*T     

   V = ((y/M(CO))*R*T)/p

d)
    m(C)rest = (50 g) - x


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2010 af salido (Slettet)

Jeg forstår ikke opg. c og d. vil du forklare det?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. oktober 2010 af mathon

     c)       
                 
         CO:
                      n = (100/71,84)·(1 mol) = 1,39 mol

                      V = n·R·T / p =
                            
                                         (1,39 mol) · (0,083145 bar·L/(mol·K)) · ((525+273,15) K) / (1,018 bar) = 90,61 L
 


Brugbart svar (2)

Svar #8
11. oktober 2010 af mathon

    
      d)

              CO:   hvoraf C = 42,88 masse%

                        m = (100/71,84)·(1 mol) ·(28,01 g/mol) = 38,99 g


              C-mængde
                        m = (38,99 g) · 0,4288 = 16,72 g

              C-rest
                       m =   (50 g) - (16,72 g) = 33,28 g
 

          


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. oktober 2010 af salido (Slettet)

tak, men for at være besværlig, vil du ikke nok forklare hvordan du gør.


Skriv et svar til: Reaktionsskema.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.