Kemi

Stofmængder.

30. april 2009 af lalida (Slettet)

Jeg fik stillet spørgsmålet: "a) Vis ved beregning, at 100 g FeO ikke er ækvicvalent med 50 g C."

Jeg har så gjort følgende og kunne godt tænke mig at vide, om det er korrekt eller få en rettelse:

For at bevise, at 100 g FeO ikke er ækvivalent med 50 g C, bestemmes først den molare masse af FeO og C.
Vi ved, at til bestemmelsen af den molare masse bestemmes de forskellige stoffers molare masse, derefter lægges de sammen.

FeO:
Fe = 55,845 g/mol
O = 15,9994 g/mol

Dermed fås:
M= 55,845 g/mol+ 15,9994 g/mol = 71,844 g/mol
C = 12,011g/mol

For C er M= 12,011 g/mol
 

Molarmasse er det samme som gram pr. mol, altså M = m/n . Den kan omskrives til m/M=n. Dvs. hvis man dividerer massen med molarmassen, så vil man komme frem til antallet af molekyler angivet i mol, som også kaldes stofmængden.
Derfor bestemmes stofmængden for begge stoffer.

For FeO gælder:
n= 100gram/(71,844 g/mol)
n = 1,3929 mol

For C gælder:
n=50gram/(12,011 g/mol)
n= 4,163mol
Eftersom begge stoffers stofmængder ikke stemmer overens med hinanden, er de ikke ækvivalente med hinanden.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2009 af l030689 (Slettet)

#0: Jeg har ikke regnet efter om du har lavet regnefejl, men princippet i det er rigtigt, så hvis du ikke har lavet regnefejl er det rigtigt.


Svar #2
30. april 2009 af lalida (Slettet)

Mange tak for svaret :).


Skriv et svar til: Stofmængder.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.