Kemi

kompleksligevægt

04. maj 2009 af HUA (Slettet)

I en vandig opløsning indeholdende Cu2+ og NH3 eksisterer ligevægten:

Cu2+(aq) + 4 NH3(aq)  <--->   Cu(NH3)42+(aq)

Kompleksitetskonstanten er meget stor nemlig Kk = 1,2·1013 M-4, hvilket betyder, at den sktuelle koncentration af Cu2+ er meget lille i forhold til den aktuelle koncentration af Cu(NH3)42+.

[Cu(NH3)42+] = 0,00400 M

[NH3] = 0.500 M

[Cu2+] = 5.33·10-15 M

- Forklat, at det i en sådan opløsning gælder, at [Cu(NH3)42+] = c(Cu2+).

Er der nogen der kan hjælpe mig med dette? er ret lost.. :(

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2009 af marc.mtk (Slettet)

Grundet det ENORME overskud af NH3, så vil (praktisk taget) alle kobberionerne bindes i komplekset.

Der kan jo ikke dannes flere komplekser end der er Cu2+ ioner til.

Håber det hjælper


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. maj 2009 af frodo (Slettet)

Principielt er det jo heller ikke rigtigt at [Cu(NH3)42+] = c(Cu2+), idet der reelt gælder at [Cu(NH3)42+]  + [Cu2+]= c(Cu2+)

Men når [Cu2+] er så forsvindende lille er det ikke nogen stor fejl at sige at [Cu(NH3)42+] = c(Cu2+)


Skriv et svar til: kompleksligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.