Matematik

Faktorisering af andengradspolynom

04. maj 2009 af maya983 (Slettet)

Jeg har en opgave, der lyder:

Faktoriser hvert af andengradspolynomierne:

a) f(x) = x2 - 11x + 28 og

b) g(x) = x2 - 12x + 32

Udnyt faktoriseringen til at forkorte brøken:

(x2 - 11x + 28) / (x2 - 12x + 32)

For hvilke værdier kan brøken forkortes?

Håber meget, nogen kan hjælpe :-) Bare med hvilket som helst hint til, hvordan opgaven skal løses... Da jeg ikke har særlig godt styr på andengradspolynomier. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2009 af MN-P (Slettet)

X2 - 11x + 28              find to tal der multipliseret giver 28

                                 2*14 eller 4*7    (x+2)(2-14)  passer det når du ganger ud?

                                prøv med 4  og 7   hvis tallenes størrelse passer kan det være du skal ændre på fortegnene

(x-4)(x-7) / [(x-4)(x-8)]    forkort med (x-4)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2009 af mathon

i en reduceret, ordnet og normeret
andengradsligning

x2 + bx + c = 0

med rødderne p og q

gælder

(p+q) = -b      røddernes sum er lig med koefficienten til x med modsat fortegn
og
p*q = c          røddernes produkt er lig med ligningens sidste led
dvs
x2 - (p+q)x + pq = 0

hvilket ofte kan hjælpe til et kvalificeret "gæt" af rødderne, hvis disse er heltallige...


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2009 af mathon

f(x) = x2 + bx + c kan efterfølgende
faktoriseres

f(x) = (x-p)(x-q)
 


Svar #4
05. maj 2009 af maya983 (Slettet)

tak for jeres svar :-)

Jeg har nu udregnet deres diskriminanter og rødder.

f(x) = x2 - 11x + 28 har rødderne: 7 og 4.

g(x) = x2 - 12x + 32 har rødderne: -4 og 4.

Men herfra kan jeg ligesom ikke rigtig komme videre... :/

Hvordan er det, jeg kan udnytte denne faktorisering til at forkorte brøken?

#2: Mathon, jeg sætter pris på, at du har gjort et ihærdigt forsøg på at forklare, men desværre er jeg stadig ikke helt med... :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2009 af mathon

(x2 - 11x + 28) / (x2 - 12x + 32)     som ved faktorisering kan skrives

(x-4)(x-7) / (x-4)(x-8) = (x-7) / (x-8)


Svar #6
06. maj 2009 af maya983 (Slettet)

#5: Okay, tak. :-) Og kan godt se, jeg har regnet forkert i en af rødderne, det giver 8 og ikke -4...

For hvilke x-værdier kan brøken så forkortes? :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2009 af mathon

for
x € R\{4,8}
da du ikke må have nulfaktorer i en nævner


Skriv et svar til: Faktorisering af andengradspolynom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.