Kemi

Protolysegrad

28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)
Nogen der kan hjælpe?

Beregn syrens protolysegrad i følgende opløsninger.

a) 0,100 M H3PO4
b) 0,100 M Ch3COOH
c) 0,0100 M CH3COOH

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2004 af Katty (Slettet)

Ostwalds fortyndingslov:

Ks = cs * ((a^2)/(1-a))

hvor a = alfa.

fx. 0,100M H3PO4

7,5*10^-3 = 0,100 * ((a^2)/(1-a))
a = 0,24, dvs. 24%

Har bare brugt lommeregner til at isolere a.

Svar #2
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

hvordan isolere du a?

og hvordan gør man det på lommeregneren til det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2004 af Katty (Slettet)

Hvilken lommeregner har du?

Svar #4
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

TI-83 plus

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2004 af Katty (Slettet)

hmmm, har den en solve-funktion?

Svar #6
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

Hvad er det? prøv og skriv hvad man går ind i på din lommeregner?

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: Enig.

#0: Ostwalds fortyndingslov

Ks = cs*(a^2/(1-a))

giver

a^2 + (Ks/cs)a - (Ks/cs) = 0

en andengradsligning i a. Styrkekonstanter (Ks) for de pågældende syrer kan slås op i Databog Fysik Kemi, 10.udg., 2000, s. 38.

Bemærk, at diskriminanten

(Ks/cs)^2 + 4(Ks/cs) > 0

så matematisk set er der to mulige løsninger;

a = (-Ks/cs +/- sqrt((Ks/cs)^2 + 4(Ks/cs)))/2

men protolysegraden a er positiv, så vi må forkaste den negative løsning. Bemærk, at

sqrt((Ks/cs)^2 + 4(Ks/cs)) > Ks/cs

så den anden løsning er altid positiv.

For 0.100M eddikesyre (CH3COOH) fås

a = (1/2)*(-1.74*10^(-5)/0.100 + sqrt((1.74*10^(-5)/0.100)^2 + 4*1.74*10^(-5)/0.100)) = 0.013104...

eller ca. 1.3%.

//Singularity

Svar #8
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

mange tak det må jeg lige kigge igennem

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2004 af Katty (Slettet)

Har Ti-89, men har isolere a i formlen, så er det bare at sætte ind:

x = (kvadratrod(4*cs+Ks)* kvadratrod(Ks))/(2*cs) - y/(2*cs)

Svar #10
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

Det fattede jeg godt nok ikke lige:S hehe

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. november 2004 af Katty (Slettet)

du har også en anden mulighed:

0,100M CH3COOH
pH = 0,5 *(4,76 - log0,100)
pH = 2,88

kender man [H3O+] kan a bestemmes således:
a = [H3O+]/cs
a = 10^-2,88/0,100
a = 1,3%

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. november 2004 af Katty (Slettet)

For 0,100 M H3PO4 skal du så bare bruge formlen til beregning af pH for middelstærke syrer.

Svar #13
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

hvad er 0,5

altså 4,76 er pKs

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. november 2004 af Katty (Slettet)

For en opløsning af en SVAG syre kan pH beregnes på følgende måde:

pH = 0,5 * (pKs - logcs)

Svar #15
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

Jeg har altid problemer med at finde ud af hvad der er Ks og det sammen med Cs, kan du give en forklaring på det?

Og mange tak fordi du gider at hjælpe:D

Brugbart svar (0)

Svar #16
28. november 2004 af Katty (Slettet)

cs er syrens formelle koncentrationen, den er opgivet.

Ks er syres styrkekonstant, sættes denne ind i p ( p er defineret som -log(...)) fås pKs, altså -log(Ks). pH er jo også -log(H) eller -log(H3O+)

Svar #17
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

tænkte på de formler jeg bruger nu med middelstærkesyre osv. hvad har det med protolysegrad at gøre?


Svar #18
28. november 2004 af Milla1986 (Slettet)

men hvad er Ks så i b) opgaven

0,100 CH3COOH

Brugbart svar (0)

Svar #19
28. november 2004 af Katty (Slettet)

Kender man Ks og cs, kan man beregne a af Ostwalds fortyndingslov. Kender man [H3O+] eller pH, er det nemmere at benytte ligningen:
a = [H3O+]/cs

Har du pH for 0,100M CH3COOH (svag syre), er [H3O+] jo 10^-pH.

Brugbart svar (0)

Svar #20
28. november 2004 af Katty (Slettet)

Ks for eddikesyre er 1,76*10^-5M

Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.