Matematik

Monotoniforhold

09. maj 2009 af avhk (Slettet)

Hejsa..
Jeg skal til matematik A eksamen på mandag, og håber derfor at der er en der kan hjælpe mig med monotoni-forhold. Jeg har ikke ordentlig styr på det - så eftersøger en "fremgangsmåde" hvorpå man finder monotoniforhold for en funktion....

Fx

En funktion f er givet ved .
f(x)=x^3-3x^+4
Bestem f '(x), og bestem monotoniforholdene for f .

Jeg har fundet f'(x) = 3x^2-3*2x

Hvad er min fremgangsmåde for at finde monotoniforhold?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2009 af biqqu (Slettet)

Fremgangsmåden heddeR:

1. find f'(x)

2. find f'(x)=0 (altså find de mulige skæringspunkter med x-aksen)

3. tegn monotonolinje, og indsæt punkterne fra 2.

4. bestem om funktionen af voksende/aftagende (altså f(x) og ikke f'(x))


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2009 af Isomorphician

Find nulpunkter for f'(x).


Svar #3
09. maj 2009 af avhk (Slettet)

Okay...
Hvis man så skal bruge eksemplet jeg skrev..
Nulpunkter = 0 og 2
Sættes de punkter ind i f(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2009 af biqqu (Slettet)

Ja, nulpunkterne hedder x=0 v x=2

Du laver nu en monotonilinje og bestemmer om f' er voksende/aftagende

det gør du ved at indsætter værdier lige inden 0, mellem 0 og 2 og efter 2.

Jeg tager f'(-1) da den er lige før nul:

f'(-1)=3 (-1)^2 -3 * 2*(-1) = 9 (den er positiv)

se den vedhæftede fil, den gir et godt billede af hvad du skal gøre

Vedhæftet fil:monotoni.doc

Svar #5
09. maj 2009 af avhk (Slettet)

Tak - det var lige noget jeg kunne bruge :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2009 af biqqu (Slettet)

Det var godt at høre :)


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.