Matematik

To ligninger med to ubekendte..

10. maj 2009 af lotte_ (Slettet)

Hej...

Jeg har altid haft svært ved at løse to ligninger med to ubekendte uden hjælpemidler..

Hvad er den nemmeste måde at gøre det på?. I kan komme med et eksempel. Har ikk liige


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af Bankier (Slettet)

ligestore koefficienters metode eller "indsætnings metoden"


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det kommer meget an på hvordan de ser ud, men at løse dem grafisk er ret nemt. Så skal du bare plotte de to ligninger i et koordinatsystem og aflæse hvor de skærer hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2009 af mbujo (Slettet)

x + y = 0 (1)

x - y = 10 (2)

Her er to ligninger med to ubekendte. Hvis vi nu omskriver (1) får vi at x = -y. Dette indsætter vi i (2) som så bliver til -y -y = 10 . Det er så -2y =10 <=> -y=5 <=> y = -5. Dette indsætter vi i (1) og får at x -5 = 0 <=> x = 5.

Så det eneste du skal er at omskrive ligningen til at kun at have den ene ubekendte på den ene side og indsætte dette i den anden ligning, så det bliver en ligning med en ubekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2009 af mathon

se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=682174


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2009 af Bankier (Slettet)

ex to ligninger eller linier

 l: x+2y = 1

og

m: 5x-7y = - 29

Isoler x i l's ligning

x = 1-2y

indsættes i m

5(1-2y)-7y = -29

dvs

5-17y = -29 dvs

17y = 34

dvs

y = 2

y = 2 kan der efter indsættes i l eller m og x kan beregnes. 

Hvis det var to linier ville de skære hinanden i (-3,2)   


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2009 af webnord (Slettet)

4x+4y=8 og 4x-3y=2

1. finder ud af hvad y er i den 1. ligning:
     4x+4y=8
     4y = -4x +8
       y = -x+2

2.i den anden ligning sætter jeg y-værdien (-x+2) ind hvor der står y
    4x-3(-x+2)=2  beregner x-værdien
    4x+3x -6 = 2
    7x = 8
    x =7/8

3. sætter x-værdien (7/8) ind i 1. ligning
   4(7/8)+4y=8
   (28/8)+4y=8
   3,5 4y=8
   4y = 4,5
   y = (4,5/4)


Svar #7
10. maj 2009 af lotte_ (Slettet)

Mange tak til jer allesammen (:

Jeg sidder og prøver med et eksempel:

2=b*2^a (1)

16=b*4^a (2)

Jeg prøver at isoler b i den første ligning.

2/b=2^a

b=2^a*2

Der er en fejl i det, men det kan jeg ikk kan se..

Det jeg gør er blot at dele med b på begge sider og så ganger jeg med to også på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2009 af mathon

2 = b*2a
16 = b*22a      ved division fås

8 = 2a

23 = 2a

a = 3


Svar #9
10. maj 2009 af lotte_ (Slettet)

Jah tak det er en anden måde at gøre det på.

Men jeg kan ik se hvad jeg lavede forkert da jeg ville isoler b. For på lommeregneren får jeg b=2*2^-a


Skriv et svar til: To ligninger med to ubekendte..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.