Kemi

Oxidationstal

17. maj 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Hej allesammen.

Jeg har lige lavet en opgave om oxidationstal, og håber der er en der vil se om mit arbejde er godt nok eller dårligt:

a) HI
Hydrogen får oxidationstallet -1, da hydrogen er bundet til et mere elektonegativt grundstof.
Iod får oxidationstallet -1, da x + 1 = 0

b) NO
Oxygen får oxidationstallet -2, da oxygen er bundet til et mindre elektronegativt grundstof.
Nitrogen får oxidationstallet 2, da x+ (-2) = 0

c) H2CO3
Hydrogen får oxidationstallet 0
Oxygen får oxidationstallet: -2, da grundstoffet er bundet til et mindre elektronegativt grundstof.
Carbon får oxidationstallet: x+ 3(-2) = -2 = 4

d) MnO2
Oxygen får oxidationstallet -2, da det er bundet til et mindre elektronegativt grundstof.
Mangan får oxidationstallet: x+ 2(-2) = -2 = 2

e) Al3+
Al har oxidationstallet nul, da det er en fast stof.

f) AlO3 2–
Oxygen får oxidationstallet 0, da det er bundet til et mindre elektronegativt grundstof.
Aluminium får oxidationstallet: x + 3(-2) = -2 = 3
g) Ca
Calcium har oxidationstallet nul, da det er en fast stof.

h) CO
Oxygen får oxidationstallet 0, da det er bundet til et mindre elektronegativt grundstof.
Carbon får oxidationstallet 2 (x + (-2) = 0)
 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2009 af niQe

OT=oxidationstal

a) forkert - hydrogen har OT= +1 og iod har OT = -1 (tror du mente det rigtige..)

b) korrekt

c) delvis rigtigt/forkert -  hydrogen har OT= +1, oxygen har OT = -2, hvormed carbon får OT = 4 : x + 2*(+1) + 3*(-2)=0

d) forkert - jeg forstår ikke rigtigt hvad du laver for en udregning. Men oxygen har OT= -2 og mangan har OT = +4, da x + 2*(-2)=0

e) forkert. Al3+ er ikke et fast stof, men en ion - derfor ladningsangivelsen. Al3+ har OT=+3.

f) forkert. Oxygen får OT= -2 og aluminium får OT= +4, da x + 3*(-2)= -2

g) korrekt

h) forkert. oxygen får OT = -2 og carbon får OT = 2, da x + (-2) =0

Jeg tror du forvirrer dig selv på en eller anden måde. Udregningen er opbygget således:

hydrogen får OT= +1, oxygen får OT = -2 (undtaget i peroxider OT = -1) og de ukendte sættes til x, disse værdier lægges sammen og skal give forbindelsens samlede ladning (fx ved H2CO3 er den samlede ladning 0, mens den samlede ladning ved AlO3 2- er -2).

Håber det hjalp


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2009 af mathon

      -1
a) HI
 

   +2
b) NO
 

       +4
c) H2CO3
 

    +4
d) MnO2
 

    +3
e) Al3+
 

  +2
f) Al2O32–

      0
g) Ca

  +2
h) CO
 


Svar #3
17. maj 2009 af SophieTheOne (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Ja faktisk hjalp det en lille smule, da jeg kan se mine fejl nu.

Der er problemer med at huske OT for hydrogen og oxygen når de er bundet til forskellige EN-værdier.

Men det går stadig galt for mig når jeg skal afstemme en redoxreaktion.

Fx er denne her reaktion basisk :

NO3- + Al → NH3 + Al(OH)4-

Hvis jeg afstemmer den så får jeg O, N og Al til at reducere, men jeg har ingen oxidationer, og har en fornnemelse at det ikke passer.

Hvordan afstemmer man den ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/170594


Skriv et svar til: Oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.