Fysik

Jupiter...

17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Der oplyses følgende:
"Planeten Jupiter har en radius på 71.600 km.
Den oplyses af Solen, hvis lys kastes tilbage til os.
I genskinnet fra Jupiters kan man finde lys fra hydrogen, der har laboratoriebølgelængden 656,27 nm.

En dag måltes, at i det lys der kom fra den højre side af randen, var de 656,27 nm forskudt til
656,30 nm, mens lyset fra venstre side af randen var forskudt til 656,24 nm.

Hvordan kan disse måleresultater fortolkes?"

Forstår simpelthen ikke, hvordan jeg skal gribe opgaven an, da jeg umiddelbart ikke forstår den. Vores lærer sagde noget med, at der var en blåforskydning og en rødforskydning, så den ene var mere fjern end den anden (eller også kunne jeg have misforstået, det, min lærer sagde.)


Det ville være dejligt med en afklaring!
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Resultatet du skal have ud af det er rotationen af Jupiter. Hjælper det dig videre?


Svar #2
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Det, at den "kører" rundt i ellipsebaner?


Svar #3
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

men umiddelbart forstår jeg ikke, hvordan jeg kan se, at på den ene rand er der blåforskydning og rødforskydning i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Udregn rødforskydningstallet for begge sider.


Svar #5
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Her er mit bud:

z= 656,30 nm-656,27 nm/656,27 nm= 0,000045713
z= 656,30 nm-656,24 nm/656,24 nm=0,00009143
- Hvad efter?

Er dog i tvivl om, hvad der er det modtagne lys, og hvad der er det udsendte.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Udsendt er laboratoriebølgelængden.


Svar #7
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

z = 656,27 nm-656,30 nm/656,30 nm = -0,000045711
z = 656,24 nm - 656,30 nm/656,30 nm = -0,000091422

Hvad skal jeg med rødforskydningstallet? (:


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Du udregner dem forkert - det ene skal blive positiv og det andet skal blive negativt.


Svar #9
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Hovsa. Sådan! :D

z = 656,30 nm-656,27 nm/656,27 nm = 0,000045713
z = 656,24 nm - 656,27 nm/656,27 nm = -0,000045713
 

Und dann?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Hvilken side er så rødforskudt og hvilken er blåforskudt?


Svar #11
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Venstre side er blåforskudt

højre side er rødforskudt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Såvidt jeg lige kan se, ja.

Hvad betyder det så for hastigheden af det objekt, der udsender strålingen, at det er hhv. blå- og rødforskudt?


Svar #13
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Det ved jeg faktisk ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Det er meget essentielt - lad mig slippe, at det fortæller dig noget om objektets hastighed.


Svar #15
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Altså Jupiters? - Men vil det sige, at den er så "hurtig", at strålingen bliver begge dele?


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Nej. Strålingen kommer jo fra hhv. højre og venstre side af planeten. Derfor siger rødforskydningen for hver side dig noget om, hvordan planeten roterer.


Svar #17
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Lodret? - Er desværre itvivl om, hvilket svar der fiskes efter :P


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Du burde have en oversigt i din bog der fortæller dig om hvordan en udsender bevæger sig, hvis lyset er hhv. rødforskudt og blåforskudt.


Svar #19
17. maj 2009 af lalida (Slettet)

Har du et link? :)

Men tænkte på, er det fordi, den ene rand er på vej væk, mens den anden bliver ramt med lysets hastighed?


Skriv et svar til: Jupiter...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.