Kemi

Opløselighed og ligevægt

20. maj 2009 af SødSomSlik (Slettet)

Jeg forstår ikke sammenhængen mellem definitionen af ligevægte og opløselighed.

Ved ligevægt er Y=k.  Når vi snakker om opløselighed gælder samme forhold: Y=ko (opløselighedsproduktet)

Når Y=Ko er opløsningen mættet, dvs. at der netop er opløst så meget salt, som muligt, uden at der sker en fældningsreaktion. Dette kan jeg ikke få til at passe med definitionen af en ligevægt, som er en irreversibel reaktion, hvor både reaktanter og produkter skal være til stede. Men ved mættet opløsning er der jo ikke noget salt på fast form i opløsningen, og dermed ingen reaktanter til stede - hvordan kan det så være en ligevægt?

Desuden: ved umættet opløsning Y<ko og mættet opløsning Y>ko.

-Er umættet og mættet opløsning stadig en ligevægt, selv om Y ikke er lig k?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2009 af mathon

en umættet opløsning er ikke en ligevægt,
da alt er opløst

AB(s) → AB(aq) → A+(aq)  +  B-(aq)

og

Y = [A+]*[B-] < Kop

en mættet opløsning en en ligevægt

AB(s) <---> AB(aq) <---> A+(aq) + B-(aq)

Y = [A+]*[B-] = Kop


Svar #2
20. maj 2009 af SødSomSlik (Slettet)

Er en overmættet opløsning en ligevægt? Nej, tænker jeg, idet Y>Ko, men hvorfor - Der er der jo stadig reaktanter i form af udfældningen?

Og ved mættet opløsning er alt jo netop opløst, som du siger.. Hvorfor siger man så, at der både skal være reaktanter og produkter til stede ved ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2009 af mathon

...i en overmættet opløsning

AB(s) <--------  AB(aq) <-------- A+(aq)  +  B-(aq)    er ligevægten forskudt mod venstre
               -->                     -->


Y = [A+]*[B-] > Kop 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2009 af mathon

korrektion

i en umættet opløsning

AB(s) --------> AB(aq) --------> A+(aq) + B-(aq)   er ligevægten forskudt mod højre
           <--                     <--

og

Y = [A+]*[B-] < Kop


Skriv et svar til: Opløselighed og ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.