Matematik

Hjælp, skriftlig mat B pensum!

24. maj 2009 af S-Dyrholm (Slettet)

Jeg skal til skriftlig matematik B eksamen imorgen tidlig, så lidt hjælp kunne være super, da jeg efterhånden har trasket igennem begge fagbøger og alle tænkelige notater og stadig mangler svar på nogle småting.

1. Hvordan bestemmer man monotoniforhold for en 4.gradsfunktion? Fx. x^4-x^3-3x^2+5x-2.

2. Hvordan løses andengradsuligheder? (Bemærk: ikke ligninger)

3. Hvordan bestemmes nulpunkt for irrationale funktioner? Her især √g(x).

4. Indenfor statistik, hvordan sammenlignes varianser/standardafvigelser? Hvad sammenligner man på?
 

Håber på lidt kommentarer fra hoveder der er skarpe på andre områder end jeg :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

1. Når det er B-niveau, så bør du nok bestemme monotoniforhold for et fjerdegradspolynomial via grafregneren. Det er fordi, at man normalt bestemmer monotoniforhold vha. differentialkvotienten, og I har formentligt ikke lært, hvordan man generelt løser en tredjegradsligning.

For dit eksempel, lad os kalde funktionen for f, dvs.

f(x)=x^4-x^3-3x^2+5x-2.

Normalt vil man så finde differentialkvotienten f'(x) og sætte denne lig med 0. Her er

f'(x)=4x^3-3x^2-6x+5,

og vi kan ikke umiddelbart løse ligningen f'(x)=0. Der findes dog en formel til det, men den har I som sagt formentligt ikke lært. (Hvis du er nysgerrig, tjek "Cardanos formel".)

2. Det afhænger egentlig af, hvilken ulighed man arbejder med, men lad os f.eks. sige ax^2+bx+c>0. Gennemgående for alle tilfælde er, at man skal bemærke, om a>0 eller a<0, for i første tilfælde er grafen for andengradspolynomiet en parabel, hvis grene peger opad, og i det andet tilfælde nedad. Hvis du finder ud af, hvor parablen skærer x-aksen (hvis den gør det overhovedet), og da du ved, om grenene peger opad eller nedad, så kan du nu angive løsninger. F.eks.: ax^2+bx+c>0 skal løses, og a<0. Parablen skærer f.eks. x-aksen i r_1 og r_2, lad os sige r_1<r_2. Så er det kun for x mellem r_1 og r_2, at grafen er over x-aksen, så uligheden løses af alle x i det åbne interval ]r_1;r_2[.

3. Der er noget, der hedder en irrational funktion, er du sikker på, at du ved, hvad det er? :) Anyway, generelt er det svært at bestemme nulpunkter for vilkårlige funktioner eksakt. F.eks. er det ikke oplagt, hvordan man løser ligningen log(x)-x=0. Tænker du på numerisk løsning? Den mest populære metode er Newton-iteration.

4. Det må du gerne uddybe. Generelt afhænger det af konteksten.


Skriv et svar til: Hjælp, skriftlig mat B pensum!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.