Kemi

Opløselighed??

30. maj 2009 af 1g (Slettet)

Hej..

Hvorfor er bindingen mellem AgCl stærkere end bindingen mellem NaCl??

Eller omvendt: Hvorfor er NaCl lettere opløseligt i vand end AgCl??

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2009 af mathon

Både
Na
og Ag indeholder én uparret elektron

men elektronegativiteten for
              Na er 0,9
              Ag er 1,9
              Cl er 3,0

Δprocent(Na og Cl) =  ((3,0-0,9)/3,0)*100% ≈ 70% dvs. bestående af ioner
Δprocent(Ag og Cl) =  ((3,0-1,9)/3,0)*100% ≈ 37% dvs. bestående af molekyler


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Hvad angår opløseligheden, så er det noget mere komplekst end som så. Og smeltepunktet for AgCl er faktisk meget lavere (ca. 450 °C) end for NaCl (ca. 800 °C), hvilket afspejler stærkere krystallinsk struktur i NaCl.

#1.

Vrøvl.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2009 af mathon

...når ionerne kun befinder sig sammen
men
hertil kommer vandmolekylernes evne til at bryde henholdsvis
ionbindingen
og
molekylbindingen


Svar #4
30. maj 2009 af 1g (Slettet)

#1

Hvad hedder den tilhørende teori til det du skriver? (altså så jeg kan læse lidt mere om det i en bog)

For jeg forstår ikke helt, hvordan du kommer fra elektronegativitet til procent og derefter til procent for ioner og molekyler..


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2009 af Darwin (Slettet)

#3.

Det giver ingen mening. AgCl - som et molekyle? Desuden vil vandmolekyler ikke bryde nogle molekylbindinger (som jeg går ud fra er kovalente bindinger) - der er jo ikke tale om nogen hydrolyse! Du mener forhåbentligt intermolekylære bindinger.

#4.

Du skal nok ikke forvente noget svar fra Mathon; om end han nok har set spørgsmålet. Sådan noget litteratur med den information findes nemlig ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2009 af mathon

vand er et polært opløsningsmiddel

Δprocent(Na og Cl) = ((3,0-0,9)/3,0)*100% ≈ 70% dvs.af typisk ionkarakter
Δprocent(Ag og Cl) = ((3,0-1,9)/3,0)*100% ≈ 37% dvs. af noget mindre ionagtig karakter

...selv om AgCl er et salt


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2009 af mathon

...men
først og fremmest er det en empirisk erfaring,
at
AgCl er tungt opløseligt
medens
NaCl er let opløseligt,
hvilket
kemikeren må forholde sig til - med eller uden teori.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2009 af Darwin (Slettet)

#6.

Det er ikke kemisk redeligt. Der er heller ikke nogen generelt regel om, at jo større elektronegativitetsforskel desto mere polært. Der er trods alt tale om et salt med atomer i et regelmæssigt iongitter.

Der er ikke nogen simpel forklaring og det understøttes også af, at opløselighedsprodukter skal bestemmes eksperimentelt. Fornuftstridigt er det endvidere, at fx AgF er ganske letopløseligt i vand (forklares ikke ved hjælp af elektronegativitetsforskel).

Se Liebman J.F. (2004); Paradigms and Paradoxes: The Solubility of AgCl in Water: Some Thermochemical Issues of Aqueous Ag+ Ion, Structural Chemistry, 15(2): 165-168, hvor der er en god diskussion af emnet, men ingen egentlig konklusion.

#7.

Ja.


Skriv et svar til: Opløselighed??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.