Kemi

Oxidationstal

01. juni 2009 af VallaMadsen (Slettet)

Hvordan finder man et oxidationstal og hvad er det? her er min opgave:

Find oxidationstal for atomerne i følgende forbindelser:
a) HI b) NO c) H2CO3 d) MnO2 e) Al3+ f) AlO3 2–g) Ca
h) CO i) CO2 j) MnO4 – k) CH4 l) ClO – m) CH3OH n) ClO2 –
o) ClO3 – p) NH4 + q) P2O5 r) Na2O s) Na2O2

Jeg ønsker bare et eksempel eller to, så jeg forstår princippet. Håber på lidt hjælp.

Mange tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Gives der oxidationstal, kigger man på de enkelte atomers elektronegativitet. Det atom der er mest elekronegativt gives det negative oxidationstal. Samlet set skal summen af oxidationstallene give 0, hvis det altså ikke er en ion. I en ion skal summen af oxidationstallene give iones ladning.

H tildeles næsten altid +1

O tildeles næsten altid -2

Så i a) har H 1+ (fordi det er mindre elektronegativt) og I har -1, sum = 0.

b) N = +2 og O = -2 sum = 0

osv

Se mere her: http://www.natlex.dk/redox.html


Skriv et svar til: Oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.