Matematik

Faktorisering af andengradspol.

05. juni 2009 af VKXD (Slettet)

hej:

Hvordan faktoriserer man en andengradspolynomie.

Jeg ved at man kan bruge (a-r1)(a-r2)=f(x), men hvordan skal jeg f.eks. bruge det i ligningen f(x)=x2-x-2.

Er der ikke en, der gider at forklarer ? skal man bruge en anden formlen hvis diskriminanten er større eller mindre end 0.

Og lige et spørgesmål til. Hvordan kan man i en parabel se om b>0, b<0 eller b = 0. f.eks. kan man bestemme a, hvis grenene vender opad...

håber i kan hjælpe...


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2009 af Booklover (Slettet)

For at faktorisere skal du først finde diskriminanten for andengradspolynomiet + evt. rødder. Herved er det så muligt at bruge faktoriseringsformlen og indsætte de rødder som du får.

I faktoriseringformlen f(x) = a(x-r1)(x-r2), er a det sammen som a'et i dit andengradspolynomium - for dit vedkommende så 1 (altså x2 i andengradspolynomiet). Rødderne du får via en udregning skal du så også bruge. Du indsætter x1 = r1 og x2 = r2, hvor x'erne svarer til de rødder du altså finder.  Håber du forstår ;) Ellers må du jo spørge igen!!


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2009 af ibibib (Slettet)

Da f '(0)=b er b tangentens hældning i punktet (0, c).


Svar #3
05. juni 2009 af VKXD (Slettet)

#2 men er b så større eller mindre end 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2009 af ibibib (Slettet)

I dit eksempel er b=-1.


Svar #5
05. juni 2009 af VKXD (Slettet)

jeg forstår ik helt hvordan du kan komme frem til det :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2009 af ibibib (Slettet)

f(x)=x2-x-2 er det samme som f(x)=1·x2-1·x-2.

Du kan aflæse at a=1 og b=-1 og c=-2.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2009 af mathon

f(x) = x2 - x - 2

f(x) = 1*x2 + (-1)x + (-2)

a = 1
b = (-1)
c = (-2)

d = b2 - 4ac = (-1)2 - 4*1*(-2) = 1 + 8 = 9 = 32
√(d) = d½ = (32)½ = 32*½ = 31 = 3

rødder:
x = (-b ± √(d))/(2a) = (-(-1) ± 3)/(2*1) = (1 ± 3)/2

hvoraf
r1 = 2   r2 = -1

f(x) = y = a(x-r1)(x-r2) = 1(x-2)(x-(-1)) = (x-2)(x+1)


Svar #8
05. juni 2009 af VKXD (Slettet)

# 6

Du har misforstod mig, undskyld fordi jeg ikke har formuleret mig rigtigt. Det jeg har lidt svært ved er, at jeg ikke kan se om b er positiv eller nigativ på en parabel, altså en graf, hvor man ikke kender til ligningen/forskriften men bare grafen.

Håber i forstår min problem, men tusind tak ellers


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2009 af Isomorphician

b fortæller noget om tangentens hældningskoefficient i x = 0 (skæring med y-aksen).

Det ses ved at differentiere den generelle forskrift for et andengradspolynomium:

f(x) = ax2 + bx + c

=>

f'(x) = 2ax + b

og for x = 0:

f'(0) = 2a*0 + b = b


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. juni 2009 af ibibib (Slettet)

#8

1. Find parablens skæringspunkt med y-aksen.

2. Tegn tangenten i dette punkt.

3. Aflæs tangentens hældning.

4. Tangentens hældning er lig med b.


Svar #11
05. juni 2009 af VKXD (Slettet)

aah mange tak for det :)


Skriv et svar til: Faktorisering af andengradspol.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.