Matematik

Gættemetoden?

05. juni 2009 af timeges (Slettet)

Hej

Er der nogle der kan hjælpe mig med hvordan gættemetoden bruges.?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2009 af MN-P (Slettet)

Kan du ikke skrive et eksempel på en opgave du forventer løs med gættemetoden


Svar #2
05. juni 2009 af timeges (Slettet)

Jo da..

y´´+y = t

Og

y´´ - 3y´+2y=(1+t)*e^3t


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2009 af peter lind

Det der er da bestemt ikke stof fra folkeskolen.

Ellers. Man dropper først højre side og løser de homogene differentialligninger y''+y=0 og y''-3y'+2y=0. Man ved at løsningerne til disse lineære ligning er af formen a*ek1x+b*ek2x  eller a*sin(kx+b). Det kan man sætte ind i ligningerne (gøre prøve) og derved finde de aktuelle konstanter. Derefter gætte man på en løsning af samme form som højre side. Hvis det er et polynomium vil man gætte på et polynomium. Hvis det er en eksponentialfunktion, logaritmefunktion eller trigonometrisk funktion vil man gætte på eksponentialfunktion, logaritmefunktion eller trigonometrisk funktion. Hvis disse er ganget med et polynomium vil man gætte på tilsvarende løsninger. I ovennævnte eksempler vil an gætte på et førstegradspolynomium i andet tilfælde et førstegradspolynomium gange e3t.  Hvis i det sidste tilfælde e3x havde været løsning til den homogene ligning(det er den ikke) vil man i stedet gætte på et andetgradspolynomium gange e3x.


Skriv et svar til: Gættemetoden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.