Matematik

Modellering

06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

nogen der kan hjælpe med følgende spørgsmål?

Omsætningsfunktionen kan være givet ved og omkostningsfunktionen er givet ved K(x) = 2x + 30.
Løs ligningen R(x) = K(x) og forklar, hvad løsningen beskriver,
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2009 af peter lind

Hvad er R(x)?


Svar #2
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

ved ikke lige hvorfor rx ikke kom med men her er det -x^2 + 16x


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2009 af peter lind

Det er ikke så meget det præcise funktionsudtryk, som hvad funktionen beskriver jeg er ude efter. Man kan ikke sige hvad løsningen betyder, hvis man ikke har den oplysning.


Svar #4
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

lige som der står i opgaveoplægget viser rx en omsætningsfunktion men k(x) viser en omkostningsfunktion. troede først at jeg skulle minuse dem, for at finde overskudsfunktionen, men fandt ud af at der jo var et lighedstegn i mellem, så nu er jeg lidt forvirret, hehe:)


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juni 2009 af peter lind

Den er jeg ikke helt med på. Det er begge omkostningsfunktioner ?. Det må du forklare lidt nærmere.


Svar #6
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

nej r(x) er en OMSÆTNINGSfunktion

men k(x) er en OMKOSTNINGSfunktion:)

og de skal så stilles op mod hinanden, og så skal jeg kunne forklare hvad det viser, ved godt at hvis jeg sætte begge forskrifter en i en graf, vil jeg kunne se hvor der skabes overskud, men kan ikke finde ud af og reducere dem, og ved heller ikke hvad reduceringen så ville beskrive bagefter


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. juni 2009 af peter lind

Beklager at jeg i farten ikke fik set ordentlig hvad du havde skrevet; men der er stadig problemer. For mig er en omkostningsfunktion en funktion som angiver totalomkostningen eller omkostningen pr. styk som funktion af antallet produceret enheder af varen.  En omsætningsfunktion  er en funktion, der angiver antallet af solgte varer som funktion af prisen. I første tilfælde er y-værdien et beløb i det andet tilfælde et antal. Tilsvarende er variablen i det  første tilfælde  antal varer og i det andet tilfælde en pris. Det giver ikke nogen mening at sætte de 2 ting lig med hinanden.


Svar #8
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

nej jeg forstår det heller ikke, ville jo give mest mening at minuse omkostningsfunktionen fra omsætningsfunktionen, og derefter komme fram til en overskudsfunktion og redegøre for den?


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. juni 2009 af peter lind

Jeg kan ikke se det giver nogen mening at sammenligne dem fratrække dem eller addere dem. Hvad forstår man ved forskellen mellem 5000 kr. og 17 søm?


Svar #10
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

hmm har gjort sådan her til at starte med:

Omsætningen - Omkostningsfunktion
- x2 + 16x – (2x + 30)
- x2 + 16x – 2x – 30
- x2 + 14x – 30

O = h(x) = - x2 + 14x – 30

ovenstående er således min overskudsfunktion, og mener det virker realistisk, men det er måske helt hen i vejret?
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. juni 2009 af peter lind

For mig er en omsætningsfunktion en funktion, der angiver antallet af solgte varer i#9 eksemplificeret ved 17 søm. En omkostningsfunktion angiver en produktionspris eksemplificeret  i #9 ved 5000 kr. At sammenligne dem giver ingen mening. Tilsværende vil  omsætningsfunktionen være en funktion af en salgspris altså noget i kroner og øre. Variablen i omkostningsfunktionen vil være antal produceret varer for eks. antallet af søm. Det giver heller ingen mening at sætte de variable ind i samme ligning.


Svar #12
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

fx, produktionen af en varer består af 30 kr. hvortil der kommer 2 kr- pr stk i variable omkostninger, altså 2x + 30. på denne måde bliver begge mål i samme enhed, er i hvert fald sådan jeg har forstået det, giver det så nogen mening at sætte dem = hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. juni 2009 af peter lind

Det er en omkostningsfunktion du nævner og stemmer med min beskrivelse i #11. Det er når man vil sammenligne denne omkostningsfunktion med omsætningsfunktionen det går galt.


Svar #14
06. juni 2009 af ingridkallehauge (Slettet)

ja okay, kan godt se det, bare mærkeligt at det er et spørgsmål som er opgivet til min eksamen:/ må vel bare håbe på ikke at trække det så:)


Skriv et svar til: Modellering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.