Matematik

Væksthastighed grafisk

07. juni 2009 af Quijote (Slettet)

Hvordan finder jeg væksthastigheden ud fra en graf.

Jeg kan forstå at væksthastighed er det samme som f'(x) og kan findes grafisk som tangentens hældning. Men hvordan finder man så tangentens hældning. Nogen der kan komme med et eksempel?

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2009 af morell18 (Slettet)

du kan gøre det ud for en mindre kombliceret formel eller bare bruge y=ax+b.

betragt grafen af formen f(x)=2x2+4x2-2  find liningen for tangenten igennem (1,f(1)) du skal altså førsst finde f´(1) og sætte resultatet ind på a plads hvorefter du sætter 1 ind på x plads. Beregn så til sidst f(1) og sæt resultatet ind på y´s plads. nu kender du både y,a og x og kan bare isolere b.   


Svar #2
07. juni 2009 af Quijote (Slettet)

ahh, tak skal du ha' :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2009 af morell18 (Slettet)

så lidt


Svar #4
07. juni 2009 af Quijote (Slettet)

Jeg har endnu et spørgsmål.

Hvis jeg nu har grafen over din funktion. Kunne jeg så ikke bare tage 1 x-aksen og se hvor den rammer tangenten på grafen? Hvordan ville man lave den tangent?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2009 af exatb

Hvis ligningen er y=2x^2+4x-2 og man differentierer den får man

y=4x+4. Dette er et udtryk for tangenthældningen i ethvert punkt på ligningen.

Hvis du vil lave tangenten for kurven hvor x = 1 sættes 1 ind på x´s plads i tangentligningen og y bliver lig med 8 som så er hældningen i punktet 1,4(1 sættes ind i 2gradsligningen og man får 4)

Fra pkt 1,4 går du 1 enhed vandret og 8 lodret. Du er nu i pkt 2,12. Hvis du trækker en linie mellem disse to punkter 2,12 og 1,4 har du tegnet tangenten for punktet 1,4

Hvis du vil finde ligningen for tangenten kender du nu x, y og a : 1, 4 og 8

Disse værdier sættes ind i ligningen y=ax+b: 4=8*1+b. Kun b er ubekendt og derfor er b=-4

y=8x-4


Svar #6
07. juni 2009 af Quijote (Slettet)

# 5 Det var præcis hvad jeg søgte, Mange gange tak :)


Svar #7
07. juni 2009 af Quijote (Slettet)

# 5 Tænkte bare at jeg ville sige tak igen....det var virkelig forståeligt :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2009 af exatb

selv tak


Skriv et svar til: Væksthastighed grafisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.