Matematik

Eksamenshjælp

13. juni 2009 af peter@ (Slettet)

I 1986 den 26, april opstod der i Tjernobil, Ukraine, en eksplosion en brand i byens atomkraftværk. Eksplosionen og branden betød at der blev spredt ca. 50. mio. curie radioaktivt stof gennem luft til hele Vesteuropa.
Radioaktivt stof aftager eksponentielt. Halveringstiden er 30 år.

Hvor stor en mængde radioaktivt stof er der efter 2 halveringstider?
 

Håber der er nogen der kan hjælpe med en metode til udregning af dette!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2009 af Isomorphician

To halveringstider = startværdi*½*½ = ...


Svar #2
13. juni 2009 af peter@ (Slettet)

Er det den helt rigtige matematiske måde og regne det ud på?

Synes det virker lidt let!


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2009 af Isomorphician

Det er den hurtigste måde i hvert fald.

Hvis du vil finde en funktion der beskriver udviklingen kan du opstille følgende:

f(x) = 50*(½)x/30


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2009 af Phanehoj1 (Slettet)

Efter 1 halveringstid er der jo halvdelen tilbage. Så efter 2 halveringstider er der halvdelen af halvdelen tilbage.

Alternativt kan du (for at gøre det lidt mere besværligt, men til gengæld få en pæn funktion over udviklingen af mængden af radioaktivt stof) opstille en funktion, f(t)=b*a^t, hvor f(t) er mængden af radioaktivt stof, og t er tiden. For at bestemme a udnytter du at du kender halveringstiden: 30=halv-tid = ln(1/2) / ln(a) => a=2^(-1/30). Dvs. f(t)=b*(2^(-1/30))^t. Herefter kan du finde b ved at sætte f(t)=50 mio. og t=0 (da der er 50 mio. curie radioaktivt stof til tidspuntket 0. Og så løser du i henhold til b.

Resultatet bliver en dejlig eksponentielfunktion. Herefter sætter du så t=60 (=2*30 år) og funktionen spytter ud, hvor meget rad. stof, der er.

(:


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2009 af mathon

A(t) = Ao*at = Ao*(a)*t/T½ = Ao*(1/2)t/T½

A(2*T½) = Ao*(1/2)2T½/T½ = Ao*(1/2)2 = (1/4)Ao


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2009 af Phanehoj1 (Slettet)

Hvilket giver de præcist samme resultat som Isomorphician skriver, men dette er måske bare en lidt mere generel (og besværlig) metode til at finde en funktion :P ..


Svar #7
13. juni 2009 af peter@ (Slettet)

Jeg siger mange tak for de gode og hurtige svar..

Jeg kan i hvertfald komme videre med mine opgaver nu!


Skriv et svar til: Eksamenshjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.