Fysik

polspænding

13. juni 2009 af irv (Slettet)

1. Polspænding
Et batteris polspænding aftager lineært med strømmen, som aftages fra batteriet. Når den ydre kreds består af en modstand af størrelsen R1 og et amperemeter med forsvindende modstand er polspændingen 4,60 V, og amperemeteret viser 0,81 A.
Udskiftes R1 med en anden modstand af størrelsen R2, bliver polspændingen 2,50 V og strømmen 1,81 A.
a) Tegn en graf over polspændingen som funktion af strømmen.
b) Beregn den indre modstand i batteriet.
c) Beregn polspændingen, når de to modstande i parallelforbindelse er sluttet til
batteriets poler.
 

b) den indre modstand er hældningskoefficienten delta y over delta x Ri=- 2,1

Men har problemer med c, ved godt jeg skal bruge Up=Uo- Ri* I< men ved ikke hvilken I jeg skal bruge der er også en anden formel for det som hedder Up= Ry*I => 1,11 ohm* O,81 A men er det rigtigt at gøre? KAn nogen hjælpe mig med C?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juni 2009 af peter lind

Når 2 modstande er forbundet parallelt er erstaningsmodstanden R givet ved R = 1/R1+1/R2. Du skal så finde polspændningen med denne modstand R som ydre modstand.


Svar #2
13. juni 2009 af irv (Slettet)

JA den har jeg fundet den er = 1,11 ohm Men jeg skal jo finde Up og der bliver jeg forvirret over hvilket I jeg skal bruge om det er det som jeg bruger til R1, som er 0,81 eller R2´s som er 1,81 eller skal jeg finde frem til en hel ny en?

Og tusinde tak for svaret


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. juni 2009 af peter lind

Det du skal bruge er den nye altså de 1,11 ohm


Svar #4
13. juni 2009 af irv (Slettet)

Hmm er vi enige om at de 1,11 Ohm ér mit nye Ry da i måles i A altså ampere?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. juni 2009 af peter lind

Båd og. Jeg har lige regnet efter og de 1,11 ohm er ca. en faktor 2 for stor. Det har intet at gøre med hvilken måleenheder du bruger.


Svar #6
13. juni 2009 af irv (Slettet)

Åh altså, jeg prøver igen så.

Jeg fandt frem til mit Ri ved at sige det er hældningskoeficcienten. Næste skidt er så at beregne den ydre modstan som så er Ry i en parralelforbindelse formlen for det er (1/R1+1/R2)^(-1) Så sætter jeg mine tal ind R1 fandt jeg ved at sige Up/I dvs 4,6 v / 0,81 A = 5,68 på samme måde med R2 = 2,5v /1,81 A= 1, 38 Ohm Dvs mit Ry bliver (1/5,68+1/1,38)^(-1) og det giver altså 1, 11 ohm

nu bliver jeg helt forvirret


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. juni 2009 af peter lind

Du gør det alt for indviklet. Der gælder 1/R=1/R1+1/R2 = 1/0,81 + 1/1,81 ohm-1


Svar #8
13. juni 2009 af irv (Slettet)

hmm okay så får man 0,56 ohm som så er ens Ry men formlen for polspændingen er jo Up=Ry*I hvilken strøm skal jeg så bruge her? Up= 0,55*I som er hvad? det er det jeg ikke forstår skal man så regne en ny strøm ud igen for den nye modstand?


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. juni 2009 af peter lind

I  spørgsmål b har du fundet den indre modstand af batteriet. Strømmen er så E/(Ri+Ry), hvor E er den elektromotoriske kraft = polspændingen ved strøm = 0


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. juni 2009 af mathon

c)

E = Ri*I + Ry*I = Ri*I + Upol
hvoraf

Upol = -Ri*I + E


Skriv et svar til: polspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.