Fysik

haster - elektromagnetisk stråling

16. juni 2009 af Rikke FF (Slettet)

Hej alle.

Jeg skal præsentere emnet "Gitre og spektre" under det overordnede emne "Elektromagnetisk stråling".

Jeg skal bringe følgende stikord ind under min præsentation:

bølgelængde, spektroskopi, gitter, gitterligningen, liniespektre og kontinuerte spektre.

jeg er virkelig lost, nogen der ville være søde at hjælpe? :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Når lys, elektromagnetisk stråling, med en bestemt bølgelængde (afstand mellem to bølgetoppe (eller to bølgedale). Bølgelængden af synligt lys ligger i intervallet fra ca. 380 nm til ca. 740 nm) passerer igennem et optisk gitter (transmissionsgitter), der har spalteafstanden d (hvilket varierer alt efter gitterets antal linjer pr. mm.), afbøjes lyset i forskellige retninger, hvilket kaldes diffraktion. En meget vigtig egenskab ved bølger er, at de kan interferere, dvs. vekselvirke (eller blandes) med hinanden. Idet en bølge derfor sendes igennem det optiske gitter vil lyset efterfølgende diffraktere i en såkaldt kuglebølge/elementarbølge ud fra gitterets spalter. Af disse kuglebølger – når de interferer - kan der dannes en bølgefront.

Der hvor bølgetop og bølgetop mødes vil de forstærke hinanden (hvilket kaldes konstruktiv interferens), mens mødet mellem bølgedal og bølgedal benævnes destruktiktiv interferens. Centralpletten, eller 0. ordenspletten, går ubrudt gennem det optiske gitter, og man kan derfor observere en lysplet i en lige linie ud fra gitteret.

Man vil derudover kunne se en række andre lyspletter i en konstant afstand til henholdsvis højre og venstre fra 0. orden. De to første lyspletter på begge sidder af 0. orden benævnes 1. orden, og de næste to lyspletter efter 1. ordenspletterne til begge sidder benævnes 2. orden. Dette mønster fortsætter indtil det ikke er muligt at observere flere ordener.

Afstanden fra 0. orden til en af de andre ordener benævnes , hvor n benævner hvilken ordensnummer der er tale om.
Derved kan man benytte gitterligningen til at beskrive denne sammenhæng.

Her er:
= bølgelængden af laserlyset
d = spalteafstanden i det optiske gitter
n = ordensnummeret
φ = vinklen fra 0. orden en af de andre ordner.
x = længden mellem 0. orden og en af de andre ordner.
a = længden fra det optiske gitter ud til væggen/0. orden.

 

Ved ikke om det hjalp lidt på en lille smule af det du spurgte om?


Svar #2
16. juni 2009 af Rikke FF (Slettet)

mange tak. det hjalp hvertfald en del :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Super!


Skriv et svar til: haster - elektromagnetisk stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.