Fysik

Atom? EKSAMEN !

18. juni 2009 af Feddy92 (Slettet)

Hej

Jeg håber en bare lige kort kan beskrive hvad et atom er, kun et par linier.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2009 af SuziihShakur (Slettet)

• betyder ”u-delelig”. (græsk)
• består af en kerne, og uden om kredser elektroner
(elementar-partikler = partikler i et atom)
• Der findes 19 forskellige, men der snakkes om 3 = proton, neutron, elektron

+ Proton = positivt elektrisk ladet
Antallet af protoner i atomets kerne fortæller os hvilket grundstof det er
-Dermed også grundstoffets nummer i Det Periodiske System.
1. Ladning: positiv
2. Atomvægt: 1 unit = enhed
3. En ændring i antal: Et nyt grundstof

Neutron = opgaven er at holde sammen på atomkernen, ellers frastøder
Protonerne hinanden = Kaldes kernekraft og udnyttets i
atomkraftværker.
- en ændring i antallet af neutroner, har vi en variation af
atomet = kaldes en isotop. (kendes også inde i radioaktivitetens verden)
1. Ladning: neutral
2. Atomvægt: 1 unit
3. En ændring i antal: Et isotop
-- Elektron = Elektronen cirkler rundt om kernen.
Vejer meget mindre end kernepartiklerne
Negative ladning gør, at den tiltrækkes af den positive proton
Lige mange protoner og elektroner er atomet udadtil neutralt
- En ændring i antallet af elektroner, har vi en variation af atomet,
som kaldes en ion (kendes også i syrer og baser)
1. Ladning: negativ
2. Atomvægt: 1/1836 unit
3. En ændring i antal: En ion
 

- Håber du kan bruge det ;)


Svar #2
18. juni 2009 af Feddy92 (Slettet)

Fedt! TAK :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

Lidt bonus til kernekraften:

Pga. coulombkraften (den elekstriske frastødningskraft) vil de positivt ladede protoner i atomets kerne selvfølgelig frastøde hinanden. Der er dog den såkaldte kernekraft (også kaldet den stærke kraft) der afbalancerer frastødningskraften og holder sammen på atomet. Kernekraften virker dog kun på meget små afstande (ved berøring evt.), hvorimod frastødningskraften virker på meget lange afstanden (en proton på månen ville kunne mærke frastødning fra en proton på jorden). Derfor tilføjes neutroner, der gør afstanden mellem protonerne større, og kernekraften virker nemlig mellem alle nukleoner (protoner og neutroner).

Ved meget store kerner med rigtig mange protoner skal der altså rigtig mange neutroner til, da frastødningen er så stor! På et tidspunkt vil kernen ikke kunne være stabil mere (når den bliver for stor) og vil henfalde ---> det man kalder for radioaktivitet.

BOHRS ATOMMODEL:

Ifølge Bohrs atommodel befinde kan et atom befinde sig i nogle stationære tilstande, der hver især indeholder en bestemt energi. Atomet kan kun skifte energitilstand ved emmision (udsender en foton, der opfylder kvantebetingelserne h*f=En-Em) eller ved absorption (absorberer en udefra kommende foton, der lige præcis opfylder kvantebetingelserne)


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. juni 2009 af SuziihShakur (Slettet)

Så lidt da ;).


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2009 af jordegern (Slettet)

Du må ikke kalde protoner og neutroner for elementarpartikler, elemtarpartikler er udelelige, protoner og neutroner består af kvarker og gluoner og disse er elementarpartikler

at atom også betyder udelelig på græsk er lidt uheldigt, men det kunne de gamle græker jo ikke vide


Skriv et svar til: Atom? EKSAMEN !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.