Fysik

Atomers lysudsendelse og lysabsorption?

18. juni 2009 af FrkMetchen (Slettet)

Jeg ved godt det lidt sent at skrive nu da jeg skal op allerede i morgen...

Men er der en der kan fortælle mig noget om Atomers lysudsendelse og lysabsorption?

Der står intet i vores bog om det og kan ikke finde noget på nettet :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Niels Bohr antog, at et atom kan eksistere i stationære tilstande, hvor det ikke udsender stråling. I hver stationær tilstand har atomet en bestemt energi.
Et atom kan springe fra en stationær tilstand til en anden på to måder:

Absorption: et atom kan absorbere (optage) en foton og derved spring til en stationær tilstand med højere energi.

Emission: et atom kan springe til en stationær tilstand med lavere energi ved at emittere (udsende) en foton.

Ved absorption eller emission af et foton går atomet fra en stationær tilstand til en anden tilstand og elektronen skifter bane. Skiftet sker ikke gradvist. Elektronen er aldring mellem de to baner, for elektronen kan kun befinde sig i en bane, som hører til en stationær tilstand. Et linjespektrum opstår ved emission af fotoner.

Elektronerne i et atom kan bevæge sig i ganske bestemte baner i forhold til atomkernen, og hver af disse baner repræsenterer et vist kvantum energi. Modtager en elektron en energimængde svarende til forskellen mellem dens nuværende bane og en mere energirig bane, absorberer elektronen energien og bruger den til at springe til den nye bane - elektronen siges nu at være eksiteret. Omvendt kan en eksiteret elektron henfalde ved at springe tilbage til en bane der repræsenterer mindre energi; ved den lejlighed "tilbagebetaler" elektronen energiforskellen ved at udsende en foton; et lyskvant svarende til en bølgelængde der afhænger af den frigivne mængde energi.

Tror måske det er det du fisker efter ...?


Svar #2
18. juni 2009 af FrkMetchen (Slettet)

Det er lige præcis hvad jeg manglede..

TUSIND TAK!


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Super ;)

Så findes der også en formel der lige skal nævnes:

Bohrs atommodel
Bohrs atommodel kan sammenfattes i to postulater:

3. stationære tilstande
Et atom kan eksistere i stationære tilstande. I hver stationær tilstand har atomet en bestemt energi.

4. Frekvensbetingelsen
Ved overgange mellem to stationære tilstande med energierne Em og En kan atomet absorbere eller emittere en foton med energien:

Efoton = Em - En

hvor

Efoton = h * f

f er fotonens frekvens og h er Plancks konstant givet ved:

h = 6,63 * 10-34 J * s  = 4,41 * 10-15 eV * s
 

Inden for atomfysik anvender man ofte energienheden eV (elektrovolt) givet ved:

1eV = 1,602 * 10-19 J


Plancks konstant er proportionalitetsfaktoren mellem frekvensen og energien.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: For en MEGET mere kompliceret forklaring, se vedhæft.

Vedhæftet fil:qed.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#1: Skiftet sker ikke gradvist. Elektronen er aldring mellem de to baner, for elektronen kan kun befinde sig i en bane, som hører til en stationær tilstand. Et linjespektrum opstår ved emission af fotoner.

Det er ret ufysisk, at noget bare går fra et sted til et andet instantant - selvfølgelig er der tale om en flytning af elektronen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Jeg har mine informationer fra internettet og min bog (...) Så beskyld wiki og min fysikbog istedet for mig ...


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Det var ikke meningen, at det skulle være et personligt angreb. =)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. juni 2010 af Chalde (Slettet)

Der er ikke tale om en flytning af elektronen.

Da der ikke eksistere noget mellem to stationære tilstande.

Skiftet kan ikke ske gradvist :) .

- Bare så ingen bliver forvirret.


Skriv et svar til: Atomers lysudsendelse og lysabsorption?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.