Fysik

Måling af lysets bølgelængde - eksamen imorgen!

22. juni 2009 af 8660-Jung (Slettet)

Hey alle!!

Jeg er en kæmpe knibe, jeg står og skal til eksamen imorgen og troede jeg havde godt styr på mit emne.

Det har jeg i nogen fald også. Men hvordan fanden virker ligningen til at måle lysets bølgelængde og hvordan bruges den. Kan simpelthen ikke få det til at virke - fatter virkelig hat af det! Strålens orden osv. Hvad fanden er det??

Er der nogen der kan hjælpe - please, bed om, be be !!

MVH
Jung


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2009 af sebastian.k (Slettet)

Du skal bruge gitterligningen:

n*λ=sin(φ)*d

hvor sin(φ) er vinklen mellem 0. orden den orden du måler på. n er hvilken orden, du måler med. d er gitterkonstanten (står som regelt på gitteret) dvs. hvor mange riller per mm. λ er så bølgelængden, denne kan du så isolere og hermed har du lysets bølgelængde.

Til opstillingen skal du altså bruge et gitter med en kendt gittekronstant. Du skal bruge en lyskilde og et målebånd.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2009 af casbarto (Slettet)

ellers se denne film http://www.youtube.com/watch?v=FCUcKNNfYmk

jeg skal også til eksamen i morgen og denne film hjalp mig meget


Svar #3
22. juni 2009 af 8660-Jung (Slettet)

Tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2009 af mathon

d*sin(φn) = n

λ = d*sin(φn)/n

....................
se
http://peecee.dk/upload/view/155666


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2009 af mathon

tan(φn) = L/hn

hvor
L er afstanden fra gitter til skærm
hn er højden over/under midterpletten (der er strålingssymmetri om modterpletten)


sin(φn) = tan(φn)*cos(φn) = tan(φn)/√(1+tan2n))

hvoraf

λ = (d/n)*(hn/√(L2+hn2))                      nmax ≈ d/λ


Skriv et svar til: Måling af lysets bølgelængde - eksamen imorgen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.