Eksamensforberedelse

Stress - Hvad kan du gøre!

30. april 2008 af hannebovbjerg (Slettet)

Stress er en tilstand, hvor kroppen er i konstant alarmberedskab - en tilstand, som mange mærker op til eksamen.

De mest almindelige fysiske symptomer er hovedpine, hjertebanken, svimmelhed og mavesmerter og for den psykiske del er det symptomer som træthed, indre uro, koncentrationsbesvær, irritabilitet og angst.

Reaktion på stress er identisk med det der sker, når vi udsættes for chok. Vi udskiller en øget mængde adrenalin, så vi er klar til kamp eller flugt, men kampen og flugten realiseres aldrig, og kroppen er i konstant øget beredskab.

Det er ofte engagerede, ansvarsbevidste og perfektionistiske personer der oplever stress, personer der stiller store krav til sig selv, og aldrig er helt tilfredse med egen indsats.

Og spørgsmålet  "Hvad kan du gøre" er der heldigvis mange gode svar på:

For den fysiske del gælder især gode arbejdsforhold, mad og drikke samt tilstrækkelig med søvn og motion. Pusterum er vigtige, at du holder de pauser du har brug for, hvor du kobler af og klarer tankerne.

For den psykiske del er hovedtemaet anerkendelse og positiv tænkning. Anerkend dig selv for din indsats, og være glad for det du når, i stedet for at være ked af det du ikke når. 

Hav fokus på det du vil opnå, og ikke det du vil undgå, da du lærer mere af dine succeser end af dine fejltagelser.

Lav en prioriteringsliste, der hjælper dig til at holde overblik, så du når det du har bestemt dig for.

At udskifte et lille ord som BURDE med VIL kan bevirke en stor ændring. At sige jeg VIL nå - i stedet for jeg BURDE nå. Når du siger VIL, har du taget en aktiv beslutning, hvorimod BURDE er modsat rettet, og indeholder både vil og vil ikke.

Stil krav og mål for dig selv, der er opnåelige, og bed om hjælp når du har brug for det.

Nogle har brug for faglig hjælp, nogle har brug for støtte fra det sociale netværk, og andre  har brug for psykisk støtte til at overskue den pressede situation.

Kunsten er at være bevidst om hvilke ydre ressourcer du har brug for, så dine indre ressourcer bliver udnyttet optimalt, og du opnår det du gerne vil.

Skrevet af

Hanne Bovbjerg, psykoterapeut og sundhedsplejerske.

www.hannebovbjerg.dk  


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

Jeg synes, det er et fantastisk indlæg, med informationer, som er brugbare! Selv er jeg en af dem, som er lidt stressede (tænker hele tiden på, om jeg når det, jeg vil?), med høje forventninger osv. Men har fokuseret meget på det med VIL frem for BURDE, det hjælper (; Jeg takker.

Brugbart svar (1)

Svar #2
01. maj 2008 af cusyom (Slettet)

Flot indlæg. Jeg gik selv hen og fik en depression i 2.g, som jeg først har fået frem i dagslyset her sidst i 3.g .. Det vigtigste er at komme ud med det, og som du siger - være glad for det man når og ikke være ked af det man ikke når. Depressioner og stress hører ofte sammen - og tro mig, det er ikke fedt at gå rundt med. Det er ufattelig så lidt man kan magte, når man er deprimeret. Man sidder bare og glor og bliver mere og mere ked af det, især fordi man konstant er sur på sig selv. Og det fortsætter når man skal sove, for så kværner ens hjerne derud af, selvom man helst vil have lidt søvn. Det er vigtigt at få snakket om tingene hvis man er presset - og ikke, ligesom mig, brænde for meget inde med det!

Skriv et svar til: Stress - Hvad kan du gøre!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.