Kemi

Calciumhydroxids opløselighedsprodukt

15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)
Hejsa...jeg sidder og skal lave en rapport (til i morgen d. 16/12-2004) og skal gerne bruge en tabelværdi for calciumhydroxids opløselighedsprodukt. Men der er lige et problem!! I min databog står der angivet følgende:

Ca(OH)2 (grovkornet) = 3.2*10^-5 M^3
Ca(OH)2 (finkornet) = 4.9*10^-5 M^3

Dog har jeg også fået oplyst af en anden fra klassen, at tabelværdien skulle være:

Ca(OH)2 = 5.6*10^-6 M^3

Jeg går selv udfra, at vi brugte finkorn, men hvilken af tabelværdierne er korrekt??

Svar #1
15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)

hmm.... virkelig INGEN, der sidder men en kemi/fysik databog, som kan slå Calciumhydroxids opløselighedsprodukt op ?? Har virkelig lige brug for hjælp her :/

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2004 af frodo (Slettet)

jeg siger 5,5 * 10^-6 M^3
side 69 databog fysik kemi.

Svar #3
15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)

Takker for svaret Frodo ;D

Dog står der ikke noget om opløselighedsprodukter i min databog på side 69 :S

*Man burde forbyde udlevering af forældet udgaver af databøger!!!*

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2004 af frodo (Slettet)

hmm.. Okay. Det jeg gjorde, var at slå op under den uorganiske kemi-del,og finde Calciumhydroxid, og derunder stod Ko=5,5*10^-6 M^3

Svar #5
15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)

oki... må jeg spørge hvorfor du ikke slå op under "Opløselighedsprodukt" (min databog s. 42-43)??

Når jeg slå op under uorganiske forbindelser, så finder jeg "kun" opløseligheden for Ca(OH)2, hvilket er:

0.185g/100 cm^3 (ved. 0 grader celsius)

Denne oplysning kan jeg vel ikke bruge til noget (eller hva?) når jeg jo arbejder med systemet ved. 25 grader celcius??

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2004 af frodo (Slettet)

Jeg kunne også slå op under det, og i min databog, får jeg nøjagtig det samme tal..

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2004 af frodo (Slettet)

men min er sikkert også nyere end din, den er fra 2003!

Måske er man blevet klogere mhtopløseligheden af netop dette stof sidenhen.

Svar #8
15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)

Jeps - det er nok der mit problem ligger, altså at jeg har en databog, der ikke er helt "uptodate".

Nu ved jeg ikke, om du lige kan hjælpe med et andet spørgsmål :?

Men jeg har læst et sted, at luftens indhold af CO2 er en alvorlig fejlkilde ved forsøget. Men jeg kan ikke helt se, hvordan CO2 skulle have en indvirkning... noget du (eller andre) måske ved??

Jeg arbejder med følgende mættet opløsning:

Ca(OH)2 (s) <-> Ca^2+ (aq) + 2OH^- (aq)

Denne titrede vi med HCL.

Svar #9
15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)

Forresten!! Ved hvilken temperatur gælder opløselighedsproduktet??

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2004 af frodo (Slettet)

CO2 + H20 --> H2CO3

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. december 2004 af frodo (Slettet)

kan dog ikke se, at det er en alvorlig fejlkilde.

Det vil det i så fald være ved de fleste syrebase-titreringer.

Svar #12
15. december 2004 af Micc_86 (Slettet)

Ha fundet følgende på et tysk hjemmeside:

HCl-Test - Nachweis von Calcit (CaCO3) in Gesteinen mittels folgender Reaktion:

(3)2 HCl + CaCO3 <-> CaCl2 + CO2+ H20

Da unter den gegebenen Druck- und Temperaturverhältnisse CO2 gasförmig auftritt, ist bei Anwesenheit von CaCO3 das "Aufschäumen" der Probe zu beobachten.

(1) Ca(OH)2(s) <-> Ca2+(aq) + 2OH-(aq)
(2) Ca2+(aq) + 2OH-(aq) + 2HCL (aq)<-> CaCl (aq) + 2H2O (l)

(3) hvis systemet reagere med CO2 vil der dannes HCL, hvilket betyder, at jeg vil nå ækvivalenspunktet tidligere end ventet (altså hvis man kigger på volumen af HCL, som jeg titrere med)

Lyder det skørt...eller kan det bruges??

Skriv et svar til: Calciumhydroxids opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.