Eksamensforberedelse

Heldet følger den bedst forberedte - men hvor kommer energien fra?

11. maj 2008 af foquz (Slettet)

Det kommer sikkert ikke som en stor overraskelse at resultater som regel er ligefrem proportionale med den flid der er lagt for dagen som forberedelse. Men kender I det at man sådan set har tiden til at forberede sig, men det er et rent helvede at finde motivation til at gøre det rigtigt grundigt?

... men det behøver ikke være et helvede - det kan sagtens være smaddersjovt at forberede sig til eksamen!

Det første spørgsmål du skal svare på for at finde er motivationen til at lave eksamensforberedelse - er hvorfor du så gerne vil have den eksamen du forbereder! Hvad er det den giver dig - husk på at det når dagen er omme - ene og alene er DIN eksamen, ikke dine forældres, dine læreres eller dine kammerater for den sags skyld. Gå en tur og tænk lidt over hvad det er du vil med eksamen - svaret på spørgsmålet vil give dig energi til at sidde og fordybe dig i det der er vigtigt!

Dernæst skal du sikre dig at den tid du anvender på eksamensforberedelse er effektiv. 2 timer effektivt er langt bedre end 8 timer med mail, SMS, og forstyrende ture frem og tilbage mellem køleskabet og skrivebordet. Arbejd intensivt i 25-30 minutter ad gangen - sluk for mobil, messenger og mail i den tid - og giv dig herefter 3-5 minutter til at komme helt væk fra emnet (stræk benene, gå udenfor, få lidt omløb i kroppen). Hold fokus på det der er vigtigt, og kend forskel på hvad der er vigtigt og ikke vigtigt. Er det vigtigt at svare på SMS´er, Chat eller mails lige nu - eller er det vigtigt at holde koncentrationen?
Ingen kan multitaske - hjernen har kun lige præcist kapacitet til at koncentrere sig om een opgave ad gangen - lad være med at forsøge at øve vold mod din natur!
Hvis du har brug for at komme væk fra det - så gå en tur istedet for at surfe rundt på nettet, eller se fjernsyn. En gåtur lader kroppen op, og sætter intuitionen på arbejde - du kender sikkert fornemmelsen af at have været væk fra en bestemt problemstilling og så når du kommer tilbage kan løse den uden du egentligt ved hvorfor. Omvendt går hjernen fuldstændigt på "død" når man sidder foran "kassen" - hjerneaktiviteten er på linie med en sovende.

Snacks til eksamensforberedelsen kan med fordel være frugt af forskellig art - frugtsukkeret kan kroppen optage uden at blodsukkerbalancen går bananas (!) - og du dermed bliver træt, for hovedpine osv.

Om du har brug for musik som et "støjtæppe" - eller arbejder bedst i stilhed - det er underordnet i forbindelse med eksamensforberedelse. Skal du til en længerevarende skriftlig eksamen hvor du ikke må have MP3´er eller lignende med, kan det dog være en god idé at træne lidt at kunne sidde i stilhed at arbejde - men kun som træning.

Du kan ligeledes med fordel prøve at visualisere eksamenssituationen - og mærke nerver, opstemthed osv. - så det bliver en kendt fornemmelse. Der ligger nogle gode eksamensforberedelses mentaltræningsprogrammer her på studieportalen.dk du kan bruge til at hjælpe med at visualisere eksamen.

... håber I kan bruge rådene - har I andre råd, spørgsmål eller kommentarer så skriv endeligt!


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

Hej Johnny, nice indlæg, som er det værd at læse! Er selv igang med eksamensforberedelse, og spørgsmålet om, hvad jeg vil nå frem til(målet) osv. har klart styrket ambitionerne. Men tænkte på, under snacks til eksamensforberedelse har du kun nævnt frugt. Hvis man nu tager slik og sodavand, vil det så virkelig skade ( Skal op i skr. matematik imorgen).. Men ellers, mange tak! :D

Svar #2
12. maj 2008 af foquz (Slettet)

Sukkeret i slik og sodavand går lige i blodet - og får dermed blodsukkeret og energien til at stige. Problemet er at kroppen reagerer på den øgede blodsukker ved at frigøre ekstra insulin som nedbryder sukkeret - og da blodsukkerstigningen er kommet hurtigt overreagerer kroppen ved at frigøre ekstra insulin. Det får blodsukkeret til at falde ekstra - og du ender med at være mere træt end før du tog sukkeret. Så tager du sikkert endnu mere, eller drikker endnu mere kaffe - og tager endnu en rutschetur op og ned. Til sidst ender du med at have hovedpine og være uoplagt. Måske kender du turen. Så mit bedste råd er at bruge frugt til at hæve blodsukkeret!

Brugbart svar (2)

Svar #3
12. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

#2, mange tak. Jeg skal 100% sikkert have frugt med imorgen :D

Brugbart svar (3)

Svar #4
12. maj 2008 af princess-my father is the king of kings (Slettet)

Det er også en god idé, hvis man hjemmefra har lagt en god bund af langsomme kulhydrater, dem finder du fx i rugbrød, havregryn, groft kækbrød og grove grøntsager. Så bliver du ikke så nemt sulten og skal altså ikke tænke på det oveni

Brugbart svar (1)

Svar #5
12. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

Tak, princess :D

Brugbart svar (1)

Svar #6
12. maj 2008 af Parkeringskiven (Slettet)

Hej. Selv jeg kun i 1g''er var det alligevel lækkert lige at læse dette indlæg. Der er nu kun tre uger tilbage til sommerferien, og det er virkelig svært at koncentrere sig ordentligt. Men det er rart lige at få et spark bagi med en god artikel som man kan bruge til noget!! - Tak.

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

Man behøver da slet ikke at have noget med til eksamen. Jeg sidder der i maks 3 timer, og der behøver jeg da absolut ikke noget opkvikkende. Dog har jeg altid lidt pastiller med, men det er mere, fordi jeg skal have noget, så jeg ikke keder mig. :-) Men et godt blogindlæg!

Brugbart svar (1)

Svar #8
16. maj 2008 af Lærke3400 (Slettet)

Wow.. sidder du der kun 3 timer? Jeg sidder der altid hele den skriftlige eksamen, og tænker også lidt at det er bedre at have noget med end ikke at have noget med.. Man kan jo bare lade være med at spise det.. Men jeg tror også folk har meget forskellige metoder til, hvordan de bedst kan koncentrere sig. Men held og lykke allesammen.. :)

Brugbart svar (2)

Svar #9
17. maj 2008 af Marcipangrisen (Slettet)

Da jeg bor på en kostskole bliver der sat et helt bord frem til os der skal til skriftlige eksaminer, hvor vi kan lave vores egen madpakke. De består af sandwiches, frugt og vand. Det er altså også rigtig dejligt opkvikkende. Jeg plejer at spise min sandwich efter ½ eller 1 time, da det giver mig nok energi til at klare resten af tiden.. Jeg er nemlig altid træt når jeg møder op til de skriftlige.. :)Men en god sandwich med salat og sådan, det er bare godt :)

Brugbart svar (1)

Svar #10
17. maj 2008 af Mette_sk (Slettet)

Jeg har altid tonsvis af mad og frugt med. Jeg sidder hellere hele tiden og tager en pause undervejs end at gå før tid. Jeg hygger mig når jeg har mad med, og det gøre hele den skriftlige eksamen lettere overkommelig, da den ikke bare er lang og kedelig. :)

Brugbart svar (1)

Svar #11
28. maj 2008 af speedometer007 (Slettet)

Jeg har aldrig noget med at spise til eksaminer....kun en flaske vand:d

Brugbart svar (1)

Svar #12
29. maj 2008 af Jocosus (Slettet)

#2 jeg foretrækker nu at have sodavand med, det får min energi til at stige til et passende niveau og gør det lettere for mig at koncentrere mig.. med frugt bliver jeg enten bare sulten, eller sidder og tænker på at spise mere af det ;) .. #4 havregryn er så ikke så godt for mit vedkommende , det får min energi til at stige virkelig meget så jeg overhovedet ikke kan koncentrere mig (som nu hvor jeg egentlig skulle forberede eksamen) , og så efter en halv time bliver jeg bare så sløv at jeg vil sove .. Men godt indlæg :)

Brugbart svar (1)

Svar #13
10. juni 2008 af kasper1605 (Slettet)

Det skulle ikke være fordi, du kommer en halv skål sukker på dine havregryn? ;)

Brugbart svar (2)

Svar #14
11. maj 2009 af Deepcuts (Slettet)

Jeg ville gerne spørge om du havde nogle gode råd til at skrive brugbare noter? for jeg har det ofte med at komme til at skrive alt for meget ned og for det meste det der står i bogen, det får jeg ikke så meget ud af, da jeg ligeså godt bare kan tage bogen med.

Brugbart svar (2)

Svar #15
11. maj 2009 af Deepcuts (Slettet)

Jeg ville gerne spørge om du havde nogle gode råd til at skrive brugbare noter? for jeg har det ofte med at komme til at skrive alt for meget ned og for det meste det der står i bogen, det får jeg ikke så meget ud af, da jeg ligeså godt bare kan tage bogen med.

Brugbart svar (1)

Svar #16
11. maj 2009 af 0tine0 (Slettet)

God artikel, og så vil jeg bare lige ønske held og lykke til alle der skal til eksamen :)

Brugbart svar (2)

Svar #17
12. maj 2009 af yungsneezy (Slettet)

Mit trick er at tage en løbe en god tur det tager "stresset" af en smule os når man er ved at have fået for meget nyttig viden i læseferien bare på med løbeskoerne og fuld drønn på ipod:) virker alltid :D

Brugbart svar (1)

Svar #18
12. maj 2009 af skytte88 (Slettet)

tak for rådene ;)

Brugbart svar (3)

Svar #19
12. maj 2009 af hartmannjacque (Slettet)

Brugbare notater, er efter min definition notater man selv forstår. Det er jo op til dig, hvordan du forstår teksten, og det du læser om. I matematiske fag er det ofte en god idé, at være bekendt med teori, og fremgangsmåde, ved f.eks. brug af formler. Jeg har gjort det samme som dig, og gør det til stadighed også i dag, hvis jeg har svært ved at forstå teksten. Nogle gange kan det hjælpe, for at fremme forståelse, men i det lange løb, kan de notater ikke bruges særlig meget, fordi de får ikke een til at fatte det der står.. Jeg ved ikke hvordan du lærer bedst, det ved kun du, men en ting er sikkert, hvis du kan overfører det fra bøgerne, til en praktisk handling (eller noget andet), så er det lettere at huske, og lære. Jeg tror man skal passe på med at, "gøre sig selv dummere", og skrive ALT ned. Fordi der er meget mere man husker, hvis man giver sig selv lov til at huske på det, og virkelig forstå teorien. Jeg håber du forstår hvad jeg mener. For gode notater er blot notater man selv forstår. Håber dette kan give dig et praj..:)

Brugbart svar (1)

Svar #20
12. maj 2009 af mb23 (Slettet)

Hmm noget fed chill lounge muzak på mp3´en og så luk alt ude og gi den gas......godt råd, virker på mig.....evt.fed muzak som Deepdish,Groove Armada, Gus Gus eller Cafe Del Mar..................Gi den gas..

Forrige 1 2 Næste

Der er 39 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.