Matematik

Andengradsligning

11. august 2008 af –Zeta– (Slettet)

Om andengradsligninger generelt

En andengradsligning er en polynomiumsligning af anden grad. Den generelle form er:

ax² + bx + c = 0

hvor a ≠ 0. (Hvis a = 0 vil der være tale om en førstegradsligning)

Tre simple eksempler på andengradsligninger kan være:

I) 3x² + 2x - 4 = 0 (hvor a = 3, b = 2 og c = -4)
II) -2x² + 2 = 0 (hvor a = -2, b = 0 og c = 2)
III) x² + 9x = 0 (hvor a = 1, b = 9 og c = 0)

En andengradsligning med reelle eller komplekse koefficienter har altid to løsninger/rødder (som ikke nødvendigvis er forskellige) og kan antage både reelle og komplekse værdier, som bestemmes ved brug af den generelle løsningsformel:

x = (-b ± sqrt(d))/2a

hvor d kaldes diskriminanten, som bestemmes ved formlen:

d = b² - 4ac

Det ses ud fra løsningsformlen for andengradsligningen, at når d<0 er der ingen reelle løsninger, da kvadratet på størrelser ikke kan give negative værdier inden for R. Når d=0 er der netop én løsning (eller rettere to løsninger som har samme værdi), som bestemmes ved den simplificerede udgave af løsningsformlen:

xd=0 = -b/2a

Og for d>0 er der to løsninger (x1 og x2), som bestemmes ved brug af løsningsformlen:

x1 = (-b + sqrt(d))/2a

&

x2 = (-b - sqrt(d))/2a

Eksempel på løsning af en andengradsligning

Find samtlige løsninger til andengradsligningen 6x² - 12x - 4 = 0

Diskriminanten for denne ligning er:

d = (-12)² - 4*6*(-4) = 240

Derfor ledes der efter to reelle løsninger (x1 og x2). Ved indsættelse af værdierne i løsningsformlen fås:

x1 = (-(-12) + sqrt(240))/2*6 ≈ 2,3

&

x2 = (-(-12) - sqrt(240))/2*6 ≈ -0,3

Bevis for løsningsformlen for andengradsligninger

Vi starter ud med den generelle andengradsligning:

ax² + bx + c = 0, a ≠ 0

Ved at gange igennem med 4a fås:

4a²x² + 4abx + 4ac = 0

Herefter lægges b² til på begge sider:

4a²x² + b² + 4abx + 4ac = b²

Ved brug af en kvadratsætning fås nu:

(2ax+b)² + 4ac = b²

4ac trækkes fra på begge sider:

(2ax+b)² = b² - 4ac

Højresiden kaldes for d, hvorfor

(2ax+b)² = d

Når d er 0 vil der være netop én løsning som er:

(2ax+b)² = 0

<=>

x = -b/(2a)

Når d<0 er der ingen reelle løsninger, da kvadratet på størrelser ikke kan give negative værdier. Når d>0 fås:

(2ax+b)² = d

<=>

2ax + b = ±sqrt(d)

<=>

x = (-b ± sqrt(d))/2a

Q.E.D


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. juli 2009 af c_aastrup

Det er da rigtigt nok.

Men hvorfor skrive det her?

Det er jo ikke en online formelsamling, det er et sted hvor folk med spørgsmål kan få svar. Hvad du skriver er ganske fint, men lignende ting kan jo findes i enhver matematikbog.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2009 af shalmuda (Slettet)

 lol


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

hvad betyder sqrt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2010 af mathon

sqrt(x) = √(x)      (square root)


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.