Fysik

strøm

12. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej alle.

jeg har lige fået styr på billederne i hovedet omkring U, I og R.

Men mit spørgmål til jer er at hvad er det som får pæren til at lyse?

Er det hvis man har stor strømstyrke så får man meget lys eller er det fordi man har stor spænding (I) at pæren lyser meget? En meget logisk og basal forklaring. Det er kun b-niveau nemlig. Måske et billede på hvad der sker så jeg kan forestille mig det.

på forhånd mange tak, sidder og skal op til eksamen i morgen nemlig så det hele er lidt stressende.

kh. Line


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2009 af MN-P (Slettet)

Hvis du gør spænsingen større, bliver strømstyrken også større da modstanden er konstant.

Strømstyrken er et mål for hvor mange elektroner der går gennem ledningen pr sekund. Jo flere elektroner pr sek, jo varmere bliver ledningen og til sidst bliver den glødene, hvilket vi også kalder at den lyser.


Svar #2
13. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, lige et sidste spørgsmål for at sikre jeg forstår.

En pære med stor modstand og en pære med lille modstand (R). Hvilken lyser kraftigst hvis man kan sige det sådan. Hvis I og U er ens i begge tilfælde


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2009 af sHastrup (Slettet)

Hvis I og U er ens i begge tilfælde må R nødvendigvis være den samme, og du kan derfor ikke snakke om en lille og en stor modstand.


Svar #4
13. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

dooh, selvfølgelig... men så det er altså strømstyrken som får pæren til at lyse, for lige at opsummere?
Altså jeg tænkte det var spændingsforskel, fordi stor spændingsforskel = stor energiafgivelse = går til lysenergi.

men i sir' altså at det er strømstyrken?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2009 af goathunter (Slettet)

Hvis en pære lyser meget er det effekten, altså antal Watt man skal fat i som er: P = U*I hvor P er effekten der måles i Watt. Så der er lige gode om at få pæren til at lyse.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. august 2009 af goathunter (Slettet)

Men når man sender strøm igennem en pære kan man ikke styre hvor meget strøm der går igennem den, kun spændingen man sætter på den, så hvis en pære skal lyse mere vil man skrue op for spændingen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2009 af MN-P (Slettet)

Det er ikke kun spænding, strømstyrke og modstand der er afgørende for hvor meget lys der kommer fra pæren.

Det afhænger af hvordan pæren er konstrueret. Firmaerne prøver at  lave så gode pærer som muligt, men hvad er gode i den sammenhæng? Nok det der giver størst fortjæneste for virksomheden.

Glødelamper udsender ikke kun lys, de bliver også varme. Forholdet mellem varmemængde og lys afhænger bl.a. af hvilket materiale glødetråden er lavet af.

Som du nok ved laves der også lavenergipærer. Her er varmemængden lav, men til genglæd er pærerne sværere at fremstille og derfor dyrere.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2009 af klingest (Slettet)

Det egentlig ret enkelt...

pærens glødetråd yder en modstand på strømmen sådan at der afsættes i effekt i den og den derfor bliver varm og begynder at lyse.

Strømmen der løber i glødetråden afhænger både af dens modstand samt spændingsfaldet over den. 

Hvis du kender glødetrådens modstand kan du regulere på spændingen og derefter beregne strømstyrken ud fra ohms lov.  Du ved U = R * I <=> I = U / R . Effekten afsat i pæren er da P = U*A ... jo mere effekt, desto mere lyser pæren.

Alternativt kan du beregne effekten udelukkende ved hjælp af spændingen og modstanden på glødetråden.

P = U^2/ R

Men kodeordet er: Jo mere effekt, jo mere lyser pæren.


Skriv et svar til: strøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.