Matematik

Løs Ligningssystemet

17. december 2004 af KennethC (Slettet)
Mangler akut hjælp..


Løs Ligningssystemet

3x - 4y = 13
2x + 3y = 3

Jeg ved godt at x = 3 Og y = -1
Jeg har brug for hjælp til udregningen

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2004 af allan_sim

Du kan eksempelvis isolere den ene variabel i den ene ligning og sætte ind i den anden ligning for at finde værdien for den anden variabel. Derfor sættes ind i den første ligning igen.

Lad mig give dig et eksempel forskelligt fra dit, så du kan se fremgangsmåden:

(1) 4x + 3y = -1
(2) 2x - 2y = 10

Jeg isolere y i ligning (2):

2x - 2y = 10
-2y = -2x + 10
y = x - 5 (2*)

Jeg indsætter det nye udtryk for y i (1):

4x + 3y = -1
4x + 3(x-5) = -1
4x + 3x - 15 = -1
7x = 14
x = 2

Jeg har nu fundet x. Herefter kan y findes ved at indsætte x i (2*):

y = x - 5
y = 2 - 5
y = -3

Samme fremgangsmåde kan du benytte - prøv det! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2004 af hamma (Slettet)

Der er flere metoder at løse den på. Den nemme er at bruge substitution isolere y i den ene ligning f.eks. den øverste og substituere udtrykket med y i den anden.

Den anden metode er at finde to passende tal som man ganger ligningerne op med for hver af liningerne, og trækker dem fra hinanden så så man får én ligning med én ubekendt

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2004 af madsbs (Slettet)

Du kan også bruge Gauss elimination, hvis du kender til det. Lærte det ikke selv på HHx.
Opstil problemet i en matrix og og skaf enhedsmatricen, så har du løsningen stående direkte. Dette kræver ikke regnearbejde med x'er og y'er nemlig.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2004 af Samuel (Slettet)

#1: Det er nu nemmere at løse

(x,y)=((d32/d12),(d13/d12))

Skriv et svar til: Løs Ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.