Kemi

Opløselighed

18. august 2009 af surfact1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

a) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ag+ og Br- i en mættet vandig opløsning af sølvbromid ved 25 grader

Til en 100 mL mættet sølvbromidopløsning sættes100 mL 2,5*10^(-5) M NaBr-opløsning. Herved udfældes der AgBr(s). Der udfældes imidlertid så lidt, at det ikke har nogen nævneværdig indflydelse på mængden af Br- i opløsningen. Temp. er 25 grader.

b) Beregn de aktuelle konc. af Na+, Br- og Ag+ i opløsningen

c)Beregn massen af udfældet AgBr(s)

Jeg har så gjort således:

a)Ko(AgBr)=5,35*10^(-13) M^2 = [Ag+]*[Br-]

[Ag+]=[Br-]=2,675 * 10^(-13) M^2

b)n(AgBr)=2,675*10^(-13) M^2 * 0.1 L = 0,2675 * 10^(-13) mol

n(NaBr)=2,5*10^(-5) M *0,1 L=0,25*10^(-5) mol

[Ag+]=n/v = 0,2675*10^(-13) mol / 0,2 L = 1,337*10^(-13) M

Det virker bare, som meget lille? Er der noget, jeg har gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Spørgsmål a)

Du skal tage kvadratroden i Ko i stedet for at dele den med 2.

Dvs. [Ag+] = Ko^0,5 = 7,31E-7

Men er det den rigtige Ko du har angivet som 5,35E-13 M2 ? Kan ikke forstå, hvordan den kan have enheden M2...

Koncentrationen af Br er dog ikke lige med koncentrationen af Ag, da der også er Br fra NaBr. Koncentrationen af Na+ bliver halveret, idet volumenet forøges.

[Na+] = 2,5E-5 M * 0,1 L før / 0,2 L efter = 1,25E-5M 

[Br-] = [Ag+] + [Na+] = 1,32E-5 M

Spørgsmål b)

Først må du bestemme koncentrationen af AgBr i opløsningen:

Ko = [AgBr] / ([Ag+][Br-]  <=>  [AgBr] = Ko * [Ag+] * [Br-] = 5,16E-24 M

Dernæst omregnes koncentrationen til mg.

m(AgBr) = cVM = ...


Svar #2
19. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Spørgsmål a)

Men NaBr tilsættes jo først senere, så må konc. af [Br-] være den samme som for [Ag+]?

Spørgsmål b)

Så den beregning jeg har lavet, for at finde konc. af [Ag+] er rigtig??


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Undskyld, jeg fik læst spørgsmålet lidt for hurtigt igår, og blandede spg. A og B sammen og kaldte så spg. C for spg. B... Prøver lige igen... ;-)

Spørgsmål A:

[Ag+] = [Br-] = Ko^0,5

Spørgsmål B:

Du har beregnet stofmængderne korrekt, bortset fra at du har anvendt den forkerte koncentration af AgBr, da du regnede spg. A forkert.

Koncentrationen af Ag+ er også regnet korrekt, men du skal jo også beregne Br og Na.


Svar #4
19. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Det er helt iorden :)

Spørgsmål b

Jeg forstår ikke helt beregningen af [Na+], hvilken formel bruger du der?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

#0

Hvordan kan man beregne a uden nogle tal?? Du siger bare beregn koncentrationerne af sølv og bromid ved 25 grader celcius....


Svar #6
19. august 2009 af surfact1 (Slettet)

#5

Ved at finde opløselighedskonstanten (K0), hvorefter man bruger formlen K0=[A]*[B], og ser hvilket forhold stofferne reagerer i.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

hvad er den da? :) har ikke en datatbog


Svar #8
19. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Den står faktisk længere oppe..


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

du laver en enheds fejl hvor du siger M2  * 0,1 L = mol, det er ikke helt rigtigt

a) 7,31 * 10-7 M


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

fra sølvbromid opl.

5,35*10-13M * 0,1 L =5,35*10-14 mol

[Ag+] = 5,35*10-14 mol / 0,2 L = 2,68 *10-14 M

[Br-] = 5,35*10-14 mol / 0,2 L =2,68 *10-14 M

fra Natriumbromid opl.

2,5 * 10-5 M * 0,1 L = 2,5 * 10-6 mol

[Na+] = 2,5 * 10-6 mol / 0,2 L = 5,00 *10-7 M

[Br-] = 2,5 * 10-6 mol /0,2 L = 5,00 *10-7 M

[Br-]total = 5,00 *10-7 M + 2,68 *10-14 M

er det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Beregning af Na+:

Jeg beregnede i princippet koncentrationen af Na+ på samme måde, som du selv beregnede Ag+. Jeg trak bare dine to beregninger sammen til én ligning.

Din beregning:

n(AgBr)=2,675*10^(-13) M^2 * 0.1 L = 0,2675 * 10^(-13) mol

[Ag+]=n/(Vefter) = 0,2675*10^(-13) mol / 0,2 L = 1,337*10^(-13) M
 

Min beregning:

[Na+] = n/(Vefter) = c*(Vfør)/(Vefter) = 2,5E-5 M * 0,1 L / 0,2 L = 1,25E-5M


Svar #12
19. august 2009 af surfact1 (Slettet)

#11

Jeg har nogenlunde fået de samme beregninger, men [AgBr] får jeg til 2,52*10^(-24) M ?

[AgBr]=5.35*10^(-13) * 3.66 * 10^(-7) * 1.28* 10^(-5) = 2,52*10^(-24) M

Og m(AgBr)=9.45*10^(-23) g ?


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.