Kemi

mængdeberegning

22. august 2009 af birisi (Slettet) - Niveau: B-niveau

kalksalpeter fremstilles ved at behandle kalk med salpetersyre:

CaCO3(s) + 2HNO3(aq) --> Ca(NO3)2 (s) + CO2 (g) + H2O (l)

beregn massen af HNO3 der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg. kalksalpeter ??

ved ikke rigtigt hvordan jeg skal komme igang ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2009 af mathon


                                         CaCO3 (s) + 2HNO3 (aq)  →   Ca(NO3)2 (aq) + CO2 (g) + H2O (l)
ækvivalentmængder i g       100,09         2*63,02               164,10             44,01      18,02
                                             100,09        126,04                 164,10             44,01      18,02
aktuelle mængder i g                                  x                       10000

hvoraf ved forholdsregning:

x/(126,04 g) = (10000 g)/(164,10 g)
 


Svar #2
22. august 2009 af birisi (Slettet)

7680,68 gram HNO3 ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2010 af thiteralt (Slettet)

 Du skal dividere med 2, da Det er 7680,68 2 HNO3. 

7680,68 g / 2 = 3840,34 g. HNO3


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2011 af NejTilSvampe

altså er det ikke  2n(HNO3) = n(Ca(NO3)2)   der gælder?? 

For så bliver det efter mine beregninger.

m(HNO3) = m(Ca(NO3)2) / 2M(Ca(NO3)2)  * M(HNO3) => m(HNO3) = 1919,85g


Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.