Matematik

Forkortning

23. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Hej

Hvordan forkorter jeg denne brøk uden hjælpemidler?

10/1^(log(130))


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2009 af mathon

1x = 1                     pr. definition
hvoraf

10/1log(130) = 10/1 = 10


Svar #2
23. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Når ja. Det havde jeg ikke tænkt på.

Jeg ville også lige spørge om dette er regnet rigtigt (uden hjælpemidler)

jeg skal beregne a for en potensfkt. f(1)=10 og f(3)=270

a=log(270)-log(10)/ (log(3))-log(1)) = log(270-10)/ log(3-1) = log(260) / log(2) = log(260/2) = log(130) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2009 af mathon

f(x) = b*xa

270 = b*3a
10 = b*1a = b*1 = b

270 = 10*3a
27 = 3a

33 = 3a    hvoraf
a = 3

.............
kontrol
solve(270=b*3^a and 10=b*1^a,{a,b})
 


Svar #4
23. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Jeg forstår bare ikke, hvor det er jeg laver fejl i mine beregninger...


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2009 af mathon

log(y2) - log(y1) = a(log(x2) - log(x1))

log(270) - log(10) = a(log(3) - log(1))

log(270/10) = a*log(3) = log(3a)

270/10 = 3a

27 = 3a ...........
resten ses i #3


Svar #6
23. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvorfor du ganger a ind i første beregning i #5. Hedder formlen ikke bare

a=log(y2) - log(y1) / log(x2) - log(x1) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. august 2009 af mathon

som du vil:

log(270) - log(10) = a(log(3) - log(1))

a = (log(270) - log(10))/(log(3) - log(1))

a = log(270/10)/log(3) = log(27)/log(3) = log(33)/log(3) = (3*log(3))/log(3) = 3


Svar #8
23. august 2009 af surfact1 (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Forkortning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.