Kemi

fældningsreaktioner?

24. august 2009 af baben12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En opløsning af 100 mL 0,200M KOH blandes med en opløsning af 200 mL 0,150M NiSO4.


a. Idet det oplyses at der er tale om en fældningsreaktion, skal du opskrive reaktionsskemaet
for den reaktion der finder sted ved sammenblandingen. Husk at angive tilstandsform (s, l,
g, aq) for de indgående stoffer.
 

b. Hvilket stof er den begrænsende faktor?
 

c. Beregn massen af det dannede bundfald.
 

d. Beregn stofmængde-koncentrationen af de ioner der stadig er i opløsning.

Mangler virkelig meget hjæææælp :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2009 af allanthor (Slettet)

a) Du har en opløsning af to salte, KOH og NiSO4. Hvad ved du om opløselighedstrækkene for de enkelte ioner? Hvilke ioner vil kunne sætte sig sammen for at danne et bundfald - én mulighed.

b) Du kender koncentrationerne og voluminerne af de to opløsninger - find stofmængderne og se, hvilken der er i overskud.

c) Flere mængdeberegninger: Du kender stofmængden af den begrænsende faktor. Bestem molarmassen af dit bundfald og udregn massen af bundfaldet, idet du går ud fra at al stoffet udfældes.

d) Du kender nu stofmængden af bundfaldet - ergo ved du, at der er forsvundet en tilsvarende stofmængde af de to ioner, der er i bundfaldet. Stofmængderne af tilskuerionerne kender du også. Husk, at voluminet er ændret efter sammenblanding.

/Allan.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2009 af mathon

konsulter
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=720967


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2009 af cl22 (Slettet)

Hej, jeg har præcis den samme opgave. Jeg har prøvet at løse den, men jeg vil gerne sikre, om dener rigtig:

En opløsning af 100,0 mL 0,200 M KOH blandes med en opløsning af 200,0 mL 0,150 mL 0,150 M NiSO4.
Afstemt reaktionsskema (Der er tale om en fældningsreaktion)

2K+ (aq) + 2OH- (aq) + Ni2+ (aq) + SO42-(aq) → Ni(OH)2 (s) +2K+ (aq) + SO42- (aq)

Den begrænsende faktor (Det vil sige det stof, der er mindst af):

nOH-=cKOH ·VKOH =0,200 M ·0,1000 L = 0,02 mol

nNi2+= cNiSO_4 · VNiSO_4 =0,150 M ·0,2000 L=0,03 mol

OH- (hydroxid) er den begrænsende faktor.

Massen af det dannede bundfald (Ni(OH)2 (s)):

mNi(OH)_2 =MNi(OH)_2 ·nNi2+
Dataene indsættes:
mNi(OH)_2 = (58,6934 g/mol+(2·(15,9994 g/mol+1,00794 g/mol) ) )·0,03 mol= 2,751 g

Stofmængdekoncentrationerne af de ioner, der stadig er i opløsningen:

[K+ ]= nOH- / V = (0,02 mol)/(0,3000 L)=0,66667 M
[SO42- ]= nNi2+ / V = (0,03 mol)/(0,3000 L)=0,1 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2009 af mathon

se evt

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=725427


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2009 af cl22 (Slettet)

Okay, tak for hjælpen. (:


Skriv et svar til: fældningsreaktioner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.