Kemi

Hjælp til mængdeberegning

26. august 2009 af Nuggi87 (Slettet)

Hjælp! - Er der nogen der lige vil tjekke mine bregninger efter! Det kan simpelthen ikke passe at disse opgaver er så nemme!! På forhånd tak.

1. Jern kan reagere med klorgas. Hvor mange mol jern(III)chlorid dannes der når 2,23mol Cl2 reagerer med jern i overskud?

2jern + 3Cl -> 2FeCl

Her har jeg bare taget stofmængden for Cl og ganget den med 2/3 da så jeg får stofmængden for Jern(III)chlorid. er dette korrekt?


Opgave 1.39

Hvor mange mol NO(g) kan man danne ved reaktion mellem 5,00 mol ammoniak og 6,00 mol ilt?

4Ammoniak + 5 ilt -> 4 NO + 6vand.

Er stofmængden for NO ikke bare 5 mol? Fordi ammoniak og NO reagere i stofmængdeforholdet 1:1?

Endnu engang tak..


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2009 af dnadan (Slettet)

1. Korrekt

2. Undersøg om mængden af O2 eller NH3 er den begrænsende faktor, først derefter kan det bestemmes hvilken stofmængde NO der er. I øvrigt, når du skriver reaktionsskemaer, vil du så ikke være venlig kun at holde til de kemiske formler, da det andet er noget irriterende at kigge på.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2009 af mathon

                                                   2Fe  +  3Cl →  2FeCl3
ækvivalentmængder i mol:            2         3              2
aktuelle mængder i mol:                         2,23           x

x/2 = 2,23/3

x = 2(2,23/3) = (2/3)*2,23

.....................

                                                    4NH3  +  5O2  →  4NO  +  6H2O
ækvivalentmængder i mol:            4            5             4            6
                                                       5          6,25
aktuelle mængder i mol:                5            6             y

O2 er således i underskud
dvs.
er den begrænsende faktor:
hvorfor
den størst mulige NO-mængde bliver:

y/4 = 6/5

y = (4/5)*6 = 0,8*6 = 4,8


 


Svar #3
26. august 2009 af Nuggi87 (Slettet)

Tusind tak. Hvordan kan det være at ilt er den begrænsende faktor?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2009 af mathon

se på tallene


Svar #5
26. august 2009 af Nuggi87 (Slettet)

Men 5 og 6 for ilt er da større end henholdsvis 4 og 5 for ammoniak. Jeg tror kan seriøst slet ikke se det! Vil du ikke forklare mig det dybdegående?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2009 af mathon

for
at 5 mol NH3 kan reagere fuldstændigt til NO
kræves 6,25 mol O2
men
der haves kun 6 mol O2,
hvorfor der er for lidt O2;
det vil i kemiterminologi sige,
at
dioxygen er i underskud
eller at
dioxygen er den begrænsende faktor


Svar #7
26. august 2009 af Nuggi87 (Slettet)

Nu forstår jeg. Lige et sidste spørgsmål, hvordan finder du at der kræves 6,25 mol ilt til at 5 mol ammoniak?


Skriv et svar til: Hjælp til mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.